‘Iedere 25 à 30 jaar is het hier #oorlog’

China wil groeien, de wereld veroveren. De mensenrechten staan daarbij op een totaal ontoegankelijke plaats. Vooral harde regimes juichen de invloed van China toe. Wij in het Westen voeren handel met het land en wagen het amper kritiek te uiten.

Journalisten met kritiek drukt China aan de kant. Kunstenaars die afwijken van de

Cartoon ontstaan WOI

De Balkan, een kokende ketel, maar zelfs sterke mannen lukt het niet ‘m in bedwang te houden.

Chinese staatslijn kunnen gaan. Advocaten lopen gevaar. En straks iedereen die in China zijn gram spuit op het internet. China, land van mooie woorden en keiharde maatregelen.

Rusland roemt de Chinese lijn, evenals Servië. President Vucic van Servië verklaarde onlangs nooit kritiek op China te zullen geven. De politieke hand van Servië streelt Turkije, streelt Rusland, streelt China en ja ook Noord-Korea. De Amerikaanse president Trump zien ze hier als triomfator. Hij is al uitgenodigd voor een staatsbezoek,

Aan de andere kant wil Servië bij de EU. Enkele jaren geleden werd aangenomen dat Servië zich in uiterlijk 2020 zou aansluiten bij het Europees bondgenootschap. Maar na de door het land gestelde harde eis om niet alleen onafhankelijk EU-lid te zijn maar ook vast te houden aan de teruggave van Kosovo, de voormalige Servische provincie die zich in 2008 onafhankelijk verklaarde – een daad die 114 landen respecteren – , is het lidmaatschap voorlopig verplaatst naar 2025. Dat zint de Serven niet. Professoren zijn daarom bezig met het opstellen van een manifest om Kosovo weer in te lijven.

Naar verwachting kunnen we over enkele maanden de ontknoping verwachten. Servië pakt Kosovo, China Taiwan? Hoe ‘ t eruit gaat zien is moeilijk voorspelbaar. Maar voor de Balkan geldt dat het een kokende pan is, al eeuwen bijeengehouden door meerdere bevolkingsgroepen en autoriteiten, tot het deksel eraf vliegt. Niet voor niets zeggen ze in Servië: ‘Iedere 25 a 30 jaar is het hier oorlog.’

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.