Duurzaam, goed voor het imago

Hoe vijzel je in Europa je politieke imago op? Door te roepen dat het veel beter moet met het milieu. De Franse president Macron staat er slecht voor in de peilingen. Zijn hervormingen op de arbeidsmarkt haperen, dus krikt hij zichzelf op door te roepen dat snel ingrijpen noodzakelijk is om de verdere opwarming van de aarde te voorkomen.

Nederland produceert 12 procent groene energie.

Wie kan daar iets tegen hebben? Pluim voor Macron. In werkelijkheid gebeurt er nauwelijks iets. Wel wordt er veel gepraat en legio milieuvriendelijke plannen zien het daglicht, maar om nou te zeggen dat de CO2 uitstoot daarmee stopt, nee. Sterker, die stijgt alleen maar.

Nederland is een grote vervuiler, maar Duitsland legt meer gewicht in de schaal. Dat land heeft de hoogste CO2 uitstoot van heel Europa. Op de agenda van de Bondsdag staat dat die in 2020 40 procent minder moet zijn, vergeet het.

Duitsland pronkt liever met zijn duurzame energie, die daar voor 30 procent aan stroom levert. Hallo, in Nederland, dat zich graag profileert als ‘koploper duurzame energie’, halen we amper de 12 procent. Maar ook hier help schreeuwen. We doen het goed. Zeker, over vijftien jaar moet iedereen elektrisch rijden en stoten we 49 procent minder Co2 uit. Echt?

Denk na, elektrisch rijden en alle kolencentrales sluiten? Het kan, mits je energie importeert wat een verschuiving van het probleem betekent. Daarom wind- en zonne-energie. Mooi, maar ’t brengt ons niet waar we wezen willen. Of we zeggen ja tegen een behoorlijke economische inkrimping. Maar dat willen we niet, nooit.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.