Faction in De dood van Rubber

Door: Bert Oostrik | zondag 6 september 2009

De dood van Rubber, een roman over de oorlog van negen mensen uit Doorwerth en Heveadorp.DOORWERTH – Grote gebeurtenissen bijten zich vast in het geheugen. Kleine voorvallen vergeten we licht. Maar tellen we de componenten waaruit ze zijn opgebouwd bij elkaar op, dan is de uitkomst soms grilliger dan men dacht. Dat blijkt uit het boek De dood van Rubber, een roman over de oorlog van negen mensen uit Doorwerth en Heveadorp.

Het boek, geschreven door de in Doorwerth woonachtige publicist Peter van Leeuwen, ligt vanaf begin september in de boekwinkels. De roman is een mix van feiten en fictie: een factionverhaal deels geïnspireerd op de levens van een aantal personen, die genoemd staan op het oorlogsmonument in Doorwerth. Van Leeuwen kwam regelmatig langs het monument. ,,Ik bedacht dat de namen op een gegeven moment eigenlijk niet meer voor personen staan, maar in de loop der tijd meer abstracte symbolen worden. Dat frappeerde me, ik werd nieuwsgierig en deed onderzoek naar het verhaal van een aantal van die mensen en sprak met nabestaanden. Zo heb ik contact gehad met Leo, de broer van Cor Geerink. En Ik dook in diverse archieven. Het boek geeft de namen op het monument een ‘gezicht’, zegt Van Leeuwen: ,,Er is veel vergeten is over de oorlogsperiode, wat blijft zijn fragmentarische verhalen. Het is dan een uitdaging om hier met je eigen fantasie iets mee te doen. En dat resulteerde uiteindelijk in deze roman. Ik heb geprobeerd de ziel te pakken van die mensen, ze hebben veel meegemaakt.”

In De dood van Rubber keert journalist Ruben Citroen na 64 jaar terug naar Doorwerth waar hij eind 1944 op het onderduikadres van zijn moeder werd geboren. Hij volgt het spoor terug naar de plekken van betekenis in het leven van negen mensen uit Doorwerth en Heveadorp die niet meer kunnen navertellen wat er zich afspeelde in de jaren vlak voor en tijdens de oorlog. Het verhaal begint in de jaren dertig in Oost-Europa, waar de chemicus Jules Kahn met de bijnaam Doctor Rubber een bloeiend bestaan opbouwt. Zijn vrouw Feiga Feigelsohn en hij vluchten in 1938 voor de nazi’s en strijken neer in Heveadorp. De komst van de Duitsers verandert het leven van de mensen in het rustige dorp en het nabij gelegen Doorwerth drastisch. De wereld van dorpsonderwijzer Wolter Jan Smit, de arbeider Corrie Geerink en Willie Hoefnagels, directeur van een landbouworganisatie, stort in. Naarmate de oorlog vordert, groeien de twee dorpen uit tot een toevluchtsoord voor onderduikers. Henri Muller helpt vele vluchtelingen aan een onderkomen, totdat een onderduikster zijn activiteiten onbedoeld aan het licht brengt. De bedrijfsleider van de Heveafabriek, ingenieur Henri Munter, bevriend met Doctor Rubber en zijn vrouw, is in Heveadorp de aanjager van de april-meistaking van 1943. De staking eindigt met executies.
Van Leeuwen: ,,Ik heb geprobeerd een filmisch verhaal te schrijven dat zowel actie als menselijk drama bevat. Het gaat over mensen zoals jij en ik, al leven ze onder extreme omstandigheden. Om te overleven moeten ze keuzes maken, maar elke keuze betekent hun dood.”

ISBN 978-90-78215-85-1. 202 pagina’s. voorzien van foto’s, € 15,00
Verkrijgbaar bij de boekhandel en via www.uitgeverijkontrast.nl.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.