Steeds meer #zelfmoorden in een gelukkig land

In 2016 sloegen in Nederland ruim 1.800 mensen de hand aan zichzelf. Dat is behoorlijk veel in vergelijking met andere landen, terwijl juist 90 procent van de mensen in Nederland zegt gelukkig te zijn. Ronduit bizar, temeer omdat bij ons meer mensen zelfmoord plegen dan omkomen in het verkeer – 629 in 2016.

Ander bizar punt: over zelfmoord hoor je doorgaans niets. Het zijn ‘losers’. Alleen het kille

Zelfmoord in een gelukkig land

Zelfmoord komt in Nederland steeds meer voor.

cijfer telt. Maar achter dat dor getal schuilen hartverscheurende verhalen, vaak alleen gehoord en begrepen door de naaste omgeving. Ondervindt de maatschappij nadelen van een zelfmoord, dan rekent ze er gauw mee af: ‘Weer zo’n klojo voor de trein gesprongen, kost me een uur extra.’

De overmatige stress van onze maatschappij, de naweeën van de kredietcrisis dragen allemaal bij aan psychische spanningen die uiteindelijk tot zelfmoord kunnen leiden. Maar dat is niet het enige. Ook geluk kan mensen in een rare spagaat dwingen en aanzetten tot zelfmoord. Want oud zijn past niet meer bij geluk, vooral jong moet je zijn, alles tot op hoge leeftijd kunnen, kun je iets niet meer, voel je dat je dagen op zijn, heb je pijn, maak er einde aan. Menigeen gaat zelfs zo ver het laatste redmiddel ver op tijd in huis te halen, zodat de killershot verzekerd is. ’Mein Tod soll meine sache sein’, schreef de Oostenrijkse journalist en schrijver Jean Améry, die in zelfmoord het toppunt van vrijheid zag.

Het is opvallend dat in landen met weinig geluk minder zelfmoorden plaatsvinden dan bij ons. In Servië, bepaald niet een van de meest gelukkige landen, maar wel anderhalf maal zo groot als Nederland, pleegden in 2016 860 mensen zelfmoord, 120 minder dan in 2015.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.