#God is natuur

God is natuur

God? Wie is Hij? Jezus was een mens, maar wie is zijn Vader? Is Die werkelijk de grote Onzichtbare op wie miljarden mensen hun hoop bouwen? Verblijft Hij echt ergens in het onmetelijke heelal?

Aangeraakt door de natuur

Theologen, priesters, hechte kerkgangers en moskeebezoekers, ze weten het zeker, God bestaat. Veel filosofen zoeken Hem, evenals kunstenaars en ontelbare gelovigen die het geloof maar niet kunnen bevatten. Ze komen er niet uit, maar wellicht is de oplossing heel eenvoudig.

Daarvoor gaan we terug naar de 17e- eeuwse filosoof Baruch Spinoza. Hij wees de natuur aan als God, een plausibel standpunt. De natuur geeft en neemt. Na je dood keer je terug in de schoot van de aarde. Je vergaat en wordt opgenomen in de natuur waar je uit voortkwam. Eenvoudig niet, al vertelt Spinoza het natuurlijk veel ingewikkelder en moest hij na verkondiging van zijn standpunt Amsterdam verlaten.

God bestaat als natuur. Hij denkt niet, wij denken, al zijn er genoeg gelovigen die niet denken, want geloven en denken gaan niet samen. Liefde en geloof, dat zijn de hechte partners. In blind vertrouwen het geloof omarmen, geloven in een hemels leven, dat is wat de meeste mensen goeddunkt. Geloof mij, als je je ogen sluit kun je misschien even in trance raken, iets moois zien, zoals de psychiater K├╝bler-Ross vertelt, maar dan volgt, tenminste als je niet bijkomt, onherroepelijk de eeuwige duisternis.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.