Goeiemorgen: #politiek Nederland is verrechtst

Daar gaan we: Nederland is verrechtst. Voordeel: we hoeven niet te reken op een Nexit. Een groot deel van de kiezers koos puur uit strategische overwegingen – het tegengaan van de PVV – voor de VVD.

Rotterdam, vanouds een socialistisch bolwerk, is overgenomen door de VVD. Denk haalde in diverse steden, waaronder Rotterdam en Utrecht, meer stemmen binnen dan de PvdA.

Links mag met GroenLinks een eclatante overwinning hebben behaald, maar door het enorme verlies van de PvdA, van 38 naar 9 zetels, is het weinig, zelfs als je de SP meerekent kom je niet verder dan 37 zetels.

Alleen de VVD heeft al 33 zetels. De gretigheid van deze partij om niet te willen regeren met de tweede partij van het land, de PVV, veroordeelt de liberalen tot een liaison met D66 en het CDA, maar daarmee haalt Rutte nog niet het benodigde aantal van 75 Kamerzetels voor zijn derde kabinet.

Nu de PVV aan de zijlijn staat en de PvdA uit lijfsbehoud op afstand blijft rest er eerder een toevoeging van klein rechts dan GroenLinks. Al zal D66 dan wel zijn toon over de verplichte orgaandonatie en euthanasie voor levensmoede ouderen moeten staken.

Om de kiezers tevreden te stellen kun je er op rekenen dat de VVD beleidspunten van de PVV overneemt. Dat zal gaan botsen met de partners. Nee, ook dit kabinet zal het niet gemakkelijk gaan krijgen, zeker niet met een gehaaide opposant als de PVV, die met 5 zetels gegroeid is. Vlak het effect van deze langszij geplaatste partij niet uit. Er zullen stemmen opgaan dat uitsluiting van een partij met meer stemmen dan het CDA en D66 afzonderlijk haalden ondemocratisch is. Maar de PVV is een a-democratische partij met standpunten die totaal niet passen bij onze rechtsstaat.

De ultrarechtse PVV kan, aangevuld met het Forum voor Democratie (voorstander van onder meer een Wet Bescherming Nederlandse Waarden en bindende referenda), de gevestigde orde de komende jaren in een spagaat drukken. Ja, er komen weer spannende tijden in de altijd door slangen beheerste landelijke politiek.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.