Legervoertuigen: veel herrie ja, maar verre van saai

Legervoertuigen? Ja, ze zijn van oersterk metaal, hebben nagenoeg onverwoestbare motoren en slurpen bij het leven. Liters en nog eens liters brandstof gaan er in een mum van tijd doorheen. En herrieschoppers dat het zijn, de een nog meer dan de ander. Het hele lichaam trilt als zo’n donderbak passeert.

Legertrucks zijn er in alle soorten en maten. Brits en Amerikaans spul rijdt in Nederland nog veel rond. Van Russische makelij zie je hier natuurlijk niets.

Overloon legervoertuigen

Een Wehrmachtvrachtwagen in Overloon. foto: Peter van Leeuwen.

Daarvoor moet je naar het oosten van Duitsland. En ja zelfs uit dat land, dat ooit over een van de meest angstaanjagende legers van de wereld beschikte, zie je hier weinig oorlogsherinneringen op wielen/rupsbanden. Weinig, maar ze zijn er. Elk jaar in mei organiseert het Nederlands Oorlogsmuseum in Overloon de goed bezochte Militracks waarop liefhebbers van vooral Duits oorlogsmaterieel volop aan hun trekken komen.

Een paar dagen lang is de oude strijdgrond in Overloon, waar de Britten in 1944 een bloedige tiendaagse tankslag streden tegen de moffen, het terrein van Duitse oorlogsrollers uit WO II, zoals tanks, pantserwagens en motoren. Tussen de bomen door jagen chauffeurs, al dan niet in uniform, met ronkende voertuigen over de zanderige grond. Het publiek kijkt de ogen uit. Zo ging het dus, veel herrie ja, maar verre van saai.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.