Milieu: het kapitaal telt

Bij Shell kun je Adblue tanken, geen brandstof maar een vloeistof die de uitstoot van uitlaatgassen verbetert. Dat geeft bestuurders het gevoel verantwoord bezig te zijn. Is dat ook zo? Neemt Shell het milieu serieus?

Vooral vrachtwagens en bestelbussen tanken Adblue. De kosten zijn ruwweg elf euro voor tien liter. Goedkoop? Vergeet niet dat je over een speciaal ingebouwde Adblue tank dient te beschikken. Bovendien is het aantal Adblue liters afhankelijk van de inhoud van je

Milieu moet groen of blauw zijn, maar we vliegen door.

Alle vliegtuigen samen vervuilen jaarlijks evenveel als 140 miljoen auto’s. Foto: Peter van Leeuwen.

brandstoftank. Neem een brandstoftank van 430 liter en stel dat je per 100 liter diesel 5 liter Adblue nodig hebt, dan is dat een bijkomende kostenpost waarvan het maar helemaal de vraag is of die het geld opbrengt. Want zware diesels draaien tegenwoordig op de euro 5 of nog schonere euro 6 norm. Waarom dan Adblue? Om Shell te spekken.

Groen en blauw zijn de hemelse kleuren van het milieu. Shell roept wel milieuvriendelijk te zijn, maar hun raffinaderijen draaien wereldwijd op volle toeren.

Shell is niet de enige die het milieu met woorden aait. Zouden we echt overschakelen op groen dan kost ons dat niet alleen geld maar ook maatschappelijk aanzien. Windmolens en zonne-energie zijn populair. Maar we doen in Europa hoegenaamd niets aan bedrijven die sjoemeldiesels aan de man brachten. Bij de auto-industrie zijn immers te veel arbeidsplaatsen en (toe)leveranciers betrokken.

Vliegen is hetzelfde verhaal. We doen het graag, vliegtickets waren nog nooit zo goedkoop, maar de vervuiling door toenemend vliegverkeer is gigantisch. Vliegtuigen stoten jaarlijks net zoveel uit als 140 miljoen auto’s. Niemand prakkiseert erover het vliegen te laten.

Natuurlijk, er wordt wel gesproken over minder CO2 uitstoot van vliegtuigen. Maar al dat gepraat heeft er niet toe geleid dat de A320 en Boeing 737 aan de milieunormen voldoen. Welnee, doorvliegen. Het kapitaal telt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.