#NAVO gevaarlijkste bondgenoot?

De NAVO is de gevaarlijkste bondgenoot  in de wereld. Rusland verkondigt dit herhaaldelijk. Het land wijst erop dat de NAVO-landen in 1990 met Gorbatsjov afspraken dat het geallieerde bondgenootschap zich niet verder naar het oosten zou uitbreiden. Een belangrijke zin uit dat akkoord wordt echter nooit vermeld: ‘De Amerikaanse en Sovjettroepen in Centraal-Europa verminderen tot maximaal 195.000 man.’

De Russen hebben het gebied verlaten, de Amerikanen rest daar dus een troepensterkte van maximaal 97.500 man. Daarvan zijn er nu 4.000 gestationeerd onder meer in Polen en de Baltische staten. Ze fungeren als buffer, enerzijds om die landen gerust te stellen anderzijds als signaal aan Moskou, we kunnen heel snel opereren, niet meer niet minder. In 2016 was de troepenmacht daar korte tijd veel groter, ruim 31.000 man. Het was een legeroefening met militairen uit 24 landen.

Rusland breidt zijn leger in hoog tempo uit. Dicht bij Polen en de Baltische staten staan langeafstandsraketten met atoomladingen, zoals bij Kaliningrad, het oude Kōningsberg, een exclave van Rusland. De VS plaatsen in het gebied onderscheppingsraketten, waar Rusland op tegen is omdat die in staat zijn hun nucleaire raketten te vernietigen.

Moeten we bang zijn voor Rusland? Nee, want de druk op de laatste knop betekent het einde van de macht. Rusland en de VS willen die nooit verliezen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.