#PVV? Xenofobie en angst

PVV-partijideoloog Martin Bosma pleit hartstochtelijk voor het houden van bindende referenda. Voor Bosma staat vast: het volk moet aan de macht. Weg met de elites, ‘zij vertolken minderheidsstandpunten en zijn zo politiek correct als de hel’.

Bosma maakt de fout te denken dat de meerderheid van het volk een homogeniteit is. Vergeet het, want er bestaat geen grotere diversiteit dan hét volk. Wat weet hét volk van politiek? De meeste mensen hebben geen idee hoe ingewikkeld de politiek in elkaar zit. Ze kijken naar het journaal, lezen amper kranten en vergeten dat wat ze zien en lezen veelal de uitkomst is van ellenlange processen. En daar denken ze dan met een referendum verandering in aan te kunnen brengen.

Bosma beschuldigt de elites, zij die door ervaring een brede kijk hebben op de politiek, ervan standpunten in te nemen die indruisen tegen de wil van hét volk. Weer hét volk. Wat doet de PVV eigenlijk voor het volk? De beweging zegt te vertrouwen op – Bosma – ‘de kracht en het oordeelsvermogen van de bevolking’. Ja, ja. De PVV houdt het volk buiten de deur, want ze heeft geen leden. Volgens de PVV is hét volk net zo oerconservatief als de beweging zelf. ‘Het volk wil geen massa-immigratie’, zegt Bosma, ‘geen Brussel en helemaal geen ontwikkelingshulp.’ Dat is de PVV.

Waar belanden we zonder de tegenkracht van de elites? In een wereld vol xenofobie en daarmee gepaard gaande angsten.

IDENTITEIT

De verkiezingswinst van de PVV laat ook de formateurs van het nieuwe kabinet nadenken over populistische standpunten. Stemmen winnen is het doel. De identiteit staat op de agenda. Schoolkinderen moeten naar het Rijksmuseum om zich te laven aan de Nederlandse kenmerken. Evengoed kun je ze naar de Hema sturen of naar een familiefeest, want rookworst en gezelligheid worden ook gezien als de meest kenmerkende eigenschappen van onze cultuur.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Nederland ‘vol’ met #buitenlanders

De EU wil 50.000 vluchtelingen toelaten. O, jee, dit gaat mis. Binnenkort maakt de Grondwet plaats voor de sharia. Fuck it, dit is sterk overdreven. Ik leg uit waarom.

Wat betekent 50.000 vluchtelingen op een bevolking van zo’n 750 miljoen Europeanen.

Hulp is noodzaak

Vooral hulp aan vluchtelingen is pure noodzaak.

Een druppel in de oceaan, precies. In Nederland wonen ‘gigantisch’ veel immigranten. Bijna 400.000 Turken, vrijwel even zoveel Marokkanen, ruim 150.00 Antillianen en 80.000 mensen uit het voormalige Joegoslavië. Ze wonen vooral in de grote steden.

Zo komen we uit op circa 800.000 moslims in Nederland. Is dat veel op een bevolking van ruim 17 miljoen mensen? Ik dacht het niet. Ruim 12 procent van onze inwoners is van buitenlandse komaf. Ja, het bevolkingsaantal is er mee omhoog gegaan. Meer mensen stuwen de economie op, goed. Maar gaan die moslims ons bekeren? Kom nou toch. Het zal nooit gebeuren dat Nederland verandert in Eurabië. Mensen die dat beweren kijken niet naar de feiten. Ze jagen ons ongefundeerde angsten aan.

Met buitenlanderhaat oogsten politieke partijen als de PVV en Forum voor Democratie veel succes door er steeds weer op te wijzen dat de moslims onze identiteit verstoren. Het is vooral de publieke onnozelheid waar ze gebruik van maken. Denk na: trap nou niet in die kletskoek van Wilders en die zogenaamde democratie van Baudet.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#Veiligheid verder verhoogd

(Door Peter van Leeuwen)

Aan mooie woorden geen gebrek op Prinsjesdag. Ondanks het terrorisme moeten we vasthouden aan onze manier van leven, zegt de koning. Tegelijk blijkt het tegendeel. Niks vasthouden aan onze gewone manier van leven. Het kabinet maakt bekend de veiligheid tot in het extreme te gaan verbeteren.

Leven we echt in zo’n onveilig land? Loeren er overal aanslagplegers die onze roomblanke

Veiligheid verder verbeteren

Politie en marechaussee gaan strenger beveiligen.

waarden naar de verdommenis helpen? Oma in Beetsterzwaag durft de deur niet meer uit angst voor diefstal of erger, moord. Help!

Kom nou, op de internationale ranglijsten staat Nederland vermeld als een van allerveiligste landen ter wereld. We sluiten gevangenissen omdat ze bijna leegstaan.  We leven hier zo rustig als wat. Maar al die moorden dan? Jaarlijks zijn hier 120 moorden en ieder jaar zakt dat cijfer verder naar beneden. Het aantal is bijzonder laag in vergelijking met een stad als New York waar ruim 300 moorden per jaar plaatsvinden, wat ze daar bijzonder weinig noemen.

Geheel in de populistische traditie harnast het kabinet zich om burgers een gevoel van superveiligheid te geven, maar daarmee tast ze onze privacy aan. Boek je in 2018 een vliegticket dan worden je reserverings- en incheckgegevens meteen opgenomen in een landelijke database. De douane gaat scherper controleren. Je telefoon- en internetverkeer kunnen zomaar worden afgetapt.

Dat alles onder de noemer meer veiligheid, zodat we mogelijke terroristen sneller kunnen oppakken. Tegelijk biedt het de overheid een mooi inkijkje in ons doen en laten. De burgers maken zich niet druk, die zijn er blij mee en zeggen: ‘Het mag, want wij, wij hebben niets te verbergen.’

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#Forum voor Democratie trap er niet in

Forum voor Democratie – 2 Kamerzetels – stijgt in de peilingen naar 9 zetels. Waarop duidt dat? Het volk is boos, wil verandering en kiest voor een conservatieve partij met populistische standpunten, zoals weg uit de EU, aanpak van zorgverzekeraars, beperking van de immigratie en referenda die bindend zijn. Lukt dat? Nee.

Steeds trappen mensen in dezelfde hoop stront door te denken dat de macht bij de burgers

Forum voor Democratie

Het volk wil verandering. Populisme ligt voor de hand.

ligt, want dat wil het populisme, het volk aan de macht. Het volk voelt zich onbegrepen, want duistere krachten bedreigen de eigen identiteit. Een bekend verhaal, ook boer Koekoek haalde in 1967 met zijn verzet tegen ‘de dwingende staat’ zeven Kamerzetels en was jarenlang ongekend populair. D66 doet in feite hetzelfde, maar heeft nooit één van haar kernpunten gerealiseerd.

Het volk, maar wat is in godsnaam het volk? Er zijn zoveel verschillende standpunten dat het schier onmogelijk is een uniforme stelregel te formuleren. Daarom staat het voor de populisten vast dat we in een land leven waarin helemaal niets deugt. Ook de EU deugt niet. Brussel kost ons klauwen met geld, daar moeten we zo gauw mogelijk vanaf. In feite kost Brussel per Nederlander zo’n 200 euro per jaar. De unie levert veel welvaart en vrede op. Dat valt dus heel erg mee, maar nee Brussel vermorzelt ons, vindt Forum voor Democratie met in haar kielzog de PVV.

Laat je niet gek maken door het FvD. Democratie is daar alleen een woord. In feite moeten ze niets hebben van de rechtsstaat, want evenals Wilders willen ze het liefst veranderingen aanbrengen in de Grondwet. Nou, en wat zou dat, alles verandert. Bedenk dat de Grondwet de minderheid beschermt, een hoog goed in de rechtsstaat.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Angst voor #moslims overdreven

Al die angst voor moslims is sterk overdreven. Wie dit zegt krijgt meteen een klap op zijn kop. Hij kleineert immers het ‘enorme wereldprobleem’ dat, zoals tegenstanders beweren, onze westerse beschaving te gronde richt. Over veertig jaar, zo beweren zij, zie je hier alleen nog maar boerka’s in plaats van bikini’s. Is dat nou niet meer emotie dan doordenken? De feiten spreken namelijk een andere taal.

moslimgevaar overdreven.

Doormiddel van propaganda kunnen we moslims enger maken dan ze zijn.

Toegegeven, in grote plaatsen van Nederland zie je veel moslims. Maar ook veel boerka’s? Ik dacht ‘t niet. Dan hou je je ogen niet goed open. Kan, maar dan nog: ik zie ze niet. Dat er veel moslims in grote steden wonen wil niet zeggen dat ons hele land er mee bezet is. Slechts 5 procent van de ruim 17 miljoen Nederlanders is moslim.

Burgemeesters van moslimkant in Arnhem en Rotterdam, en partijen die de moslimzijde vleien, zijn voor behoeders van onze westerse waarden het signaal voor de verkreukeling van ons land. Wat een waanzin. Intussen hoor je niets over de grote groep – circa 31.000 – Oost-Europeanen die zich in de afgelopen tijd in Nederland heeft gesetteld, vooral Bulgaren, Roemenen en mensen uit Letland en Litouwen. Nou ja, die culturen mogen, al werden ze tien jaar geleden ook aangemerkt als ‘levensgevaarlijk’.

Dat kun je nou wel zeggen, maar moslims walsen over ons heen. Die klote moslims werken niet en ze gebruiken het neuken als wapen. Volgens het CBS krijgen moslims minder kinderen dan gezinnen uit de bible-belt.

Wat ben jij een oetlul, het zijn levensgevaarlijke terroristen. Aanslagen in Nederland zijn gepleegd door Nederlanders, goed die van Mohammed Bouyeri op Theo van Gogh had een Marokkaans accent. En als we in Nederland een aanslag denken te kunnen verijdelen blijkt het in laatste instantie helemaal geen aanslag te zijn, zoals de vermeende aanslag bij het concert van Allah-Las in Rotterdam.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat er in Nederland geen geradicaliseerde moslims rondlopen. Maar ik vertrouw op de AIVD en de MIVD, twee organisaties die de gegevens over terroristen in spé grondig analyseren en daartoe samenwerken met buitenlandse diensten.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Nieuw kabinet… geen visie

(Peter van Leeuwen)

Het nieuwe kabinet is in zicht. Kan de oppositie de coalitie voldoende tegengas geven, waardoor beleidsverandering in zicht komt?

Het nieuwe kabinet is rechts, uitgezonderd D66. Maken ze de komende vier jaar vol, of

Zorgbijdrage is noodzakelijk

Minder eigen zorg zou mooi zijn, maar kost miljardem.. Aan helemaal afschaffen hoeft het kabinet niet eens te denken.

vechten ze zich er, evenals VVD en PvdA, opnieuw manmoedig doorheen?

De oppositie pakt de zorgbijdrage aan en wijst het overschot van 13 miljard euro terug naar de burgers, zonder te denken aan toekomstige betalingen aan leraren, ouderen, Defensie en ambtenaren. Althans, dat staat in de huidige begroting die er na dinsdag natuurlijk weer heel anders uit kan zien.

De zorgbijdrage is gekoppeld aan de wet Zorgkosten, stijgen die, dan gaat het eigen risico automatisch omhoog. Zo is het en niet anders, ook al hebben we, op de VS na, de duurste zorgkosten ter wereld. De zorgmaterie is niet alleen taai, maar ook  onbegrijpelijk, zeker nu de medisch specialisten de hoogte van hun eigen salaris mogen bepalen.

Hoe dan ook, het zijn niet de sterkste punten waarmee de oppositie straks het nieuwe kabinet kan vloeren. Er zijn andere zaken die een wankel evenwicht in het vooruitzicht stellen, denk aan de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de immigratie.

Het nieuwe kabinet zal voorzichtig moeten opereren, te meer omdat het met 76 zetels slechts één zetel bovenmaats is. Zo is er weinig te verwachten van visie, maar dat het spannend wordt staat wel vast.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Haal #familiebanden aan

Gisteren kwam ik mijn enige nicht Jany weer eens tegen. We hebben lang

Familie, mijn nicht Jany

Mijn nicht Jany en ik. Familiebanden tellen.

gepraat, zo is het goed. Er zijn landen waar familiebanden zwaar tellen. Niet in Nederland. Dat is jammer, want eerste en tweede graad verwanten vertonen vaak sterke overeenkomsten.  

In Nederland biedt familie, in tegenstelling tot sommige buitenlanden, doorgaans geen beschut onderkomen. Toch is familie belangrijk. Er zijn in families nu eenmaal kenmerkende gelijkenissen. Welke? Bestudeer je familiegeschiedenis, duik in de archieven, een familiestamboom construeren is ook zo gek nog niet.

Broer, zus, neef, nicht, hun uiterlijk, karakter en andere eigenschappen, kunnen hemelsbreed verschillen, maar soms herken je ze direct.

Gaandeweg splitsen familiewegen zich, ieder gaat zijn eigen weg. Toch is het goed als verwanten van tijd tot tijd de banden aanhalen. Niet uit vriendschap, maar wel en vooral uit bloedverwantschap.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Weinig vrouwelijke #topfuncties

Heel weinig vrouwen stoten door naar topfuncties. Ze zijn intelligent, studeren bij de vleet, maar geen job in het hoger management. Slechts 10 procent haalt de top.

Niet omdat ze dom zijn maar doordat vooral mannen zich laven aan de allerbeste banen.

VROUWEN EN TOPFUNCTIES

Topbaan? Dan de kurk van de fles.

Nu er geen schot lijkt te zitten in de opmars van vrouwen naar het hoogste kader denkt de overheid na over het instellen van een verplicht percentage. Er wordt gerept van 30 procent, in elk geval moeten we in lijn komen met het buitenland. Ter vergelijking: in Groot-Brittannië is 20 procent van de topfuncties bezet door vrouwen, in Duitsland 14 procent. Verder naar het oosten schiet het percentage omhoog, Rusland is koploper, daar is 43 procent van de hoogste functies in vrouwenhanden.

Nederland doet zijn best maar op dit gebied krijgen we de vaart maar niet te pakken. Wel bij bedrijven als Schiphol en ProRail waar vrouwen inderdaad door het glazen plafond heen zijn gegaan. Maar bij de meeste bedrijven lukt dat niet. De website http://www.navigerennaardetop.nl/ helpt vrouwen zoeken naar topfuncties, maar echt lekker gaat het niet.

Alleen de overheid geeft het goede voorbeeld. Topfuncties daar worden voor 31 procent bezet door vrouwen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Milieuschade beperken hele hijs

De permafrost smelt. Enorme regenbuien in Texas. Overstromingen in Siberië. Modderstromen in Sierra Leone. Luid rinkelende bellen van de klimaatverandering. Onze kleinkinderen zijn het kind van de rekening als er geen kentering komt in de milieuschade.

President Trump haalt zijn schouders op over de beperking van broeikasgassen. De

Milieuschade

Milieuverpesting, we vliegen maar raak.
Foto: Peter van Leeuwen

industrie moet voort nietwaar. Clean Power? Onzin. Dus een streep door het Klimaatverdrag van Parijs.

Ondertussen verkneukelen we ons aan de dagelijkse luxe die ons gaandeweg smoort. We vliegen, we rijden en denken de daardoor ontstane ellende te kunnen afdekken met een stop op plastic tassen.

Ben ik beter dan de rest? Helemaal niet. Ook ik vlieg vaak en zou het liefst in een terreinwagen rijden. Een slurper die elf liter per 100 kilometer doet. Waarom? Gewoon omdat het lekker is. Maar is het verstandig, nee. Aan de andere kant: zie ik mezelf rijden in een elektrisch braaf vehikel? Nee! Gaat Ferrari elektrische auto’s bouwen? Niet zo gauw.

En dat is het probleem, we zijn tot over onze oren verwend. Geloof me, de onvermijdelijke teruggang die nu in de steigers staat wordt voor ons allen een hele hijs.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Milieu: het kapitaal telt

Bij Shell kun je Adblue tanken, geen brandstof maar een vloeistof die de uitstoot van uitlaatgassen verbetert. Dat geeft bestuurders het gevoel verantwoord bezig te zijn. Is dat ook zo? Neemt Shell het milieu serieus?

Vooral vrachtwagens en bestelbussen tanken Adblue. De kosten zijn ruwweg elf euro voor tien liter. Goedkoop? Vergeet niet dat je over een speciaal ingebouwde Adblue tank dient te beschikken. Bovendien is het aantal Adblue liters afhankelijk van de inhoud van je

Milieu moet groen of blauw zijn, maar we vliegen door.

Alle vliegtuigen samen vervuilen jaarlijks evenveel als 140 miljoen auto’s. Foto: Peter van Leeuwen.

brandstoftank. Neem een brandstoftank van 430 liter en stel dat je per 100 liter diesel 5 liter Adblue nodig hebt, dan is dat een bijkomende kostenpost waarvan het maar helemaal de vraag is of die het geld opbrengt. Want zware diesels draaien tegenwoordig op de euro 5 of nog schonere euro 6 norm. Waarom dan Adblue? Om Shell te spekken.

Groen en blauw zijn de hemelse kleuren van het milieu. Shell roept wel milieuvriendelijk te zijn, maar hun raffinaderijen draaien wereldwijd op volle toeren.

Shell is niet de enige die het milieu met woorden aait. Zouden we echt overschakelen op groen dan kost ons dat niet alleen geld maar ook maatschappelijk aanzien. Windmolens en zonne-energie zijn populair. Maar we doen in Europa hoegenaamd niets aan bedrijven die sjoemeldiesels aan de man brachten. Bij de auto-industrie zijn immers te veel arbeidsplaatsen en (toe)leveranciers betrokken.

Vliegen is hetzelfde verhaal. We doen het graag, vliegtickets waren nog nooit zo goedkoop, maar de vervuiling door toenemend vliegverkeer is gigantisch. Vliegtuigen stoten jaarlijks net zoveel uit als 140 miljoen auto’s. Niemand prakkiseert erover het vliegen te laten.

Natuurlijk, er wordt wel gesproken over minder CO2 uitstoot van vliegtuigen. Maar al dat gepraat heeft er niet toe geleid dat de A320 en Boeing 737 aan de milieunormen voldoen. Welnee, doorvliegen. Het kapitaal telt.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen