COVID-19 raken we niet snel kwijt

Covid-19, dit levensgevaarlijke virus is direct verwant aan de longziekte SARS – Severe Acute Respiratory Syndrome. Vandaar dat corona ook wel SARS-CoV-2 heetCovid 19. Het virus is overgesprongen van dier op mens, dat is zo snel gegaan dat corona op 11 maart 2020 door de WHO tot pandemie is bestempeld. Snel raken we het virus echt niet kwijt.

Meer weten? Zie Covid-19 ‘nog niet aan het eind van het begin’

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Held Nico Boven altijd in Oosterbeek

Hij is een held, hielp onderduikers en bevrijdde in 1944 medestanders uit de

Nico Boven

Evert – Nico – Boven.

koepelgevangenis in Arnhem. Tijdens de bezetting was Nico de Lange zijn schuilnaam, zijn echte naam was Evert van Boven. Nu is hij alleen bekend als Nico Boven.

Graf van Nico Boven in Oosterbeek.

Via zijn broer kwam hij terecht in de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers, opgericht door dominee Frits Slomp. Hij deed dit op aandrang van Helena Kuipers-Rietberg, voor wie in Winterswijk een monument is opgericht.

Nico Boven stond aan het hoofd van de Gelderse afdeling van de L.O in Oosterbeek. In ’44 zat Slomp, de landelijk leider van de L.O, gevangen in de koepel in Arnhem. Nico Boven zag kans hem te bevrijden. Als represaille grepen de Duitsers zijn oom, de eigenaar van Nico’s onderduikadres, ‘t Herstellings- en rustoord ’t Hemeldal in Oosterbeek. Nico zet daarop alles in het werk om zijn oom te bevrijden. Na drie mislukte pogingen lukt het. Op 11 juni 1944 komen niet alleen zijn oom, maar ook ruim vijftig andere verzetsmensen, vrij. Nico duikt onder in Heelsum. Daar wordt hij gearresteerd. Via concentratiekamp Vught gaat hij naar het kleine werkkamp Husum-Schering, dat onderdeel is van Konzentrationslager Neuengamme bij Hamburg. In het hoge noorden van Duitsland staat hij dagelijks tot aan zijn middel in het ijskoude water en graaft tankwallen. Op 4 november 1944 sterft de 24-jarige aan de gevolgen van dit slopende werk.

Ruim tien jaar na de oorlog – 9 mei 1955 – kreeg hij een eervolle herbegrafenis op de Algemene Begraafplaats in Oosterbeek. De gemeente Renkum gaf de Parallelweg langs het spoor Arnhem-Utrecht de naam Nico Bovenweg, over deze weg lopen jaarlijks duizenden mensen de Airborne herdenkingsmars.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Henk Feldmeijer, oprichter Nederlandsche SS

De beminnelijke woorden op het graf van Henk Feldmeijer komen van zijn

Graf van de SS’er Henk Feldmeijer op de begraafplaats Esserveld, Groningen.

familie, want de meeste Nederlanders zullen er heel geheel anders over denken. In plaats van ‘in dierbare herinnering’ hadden ze liever ‘loop naar de duivel’ of zoiets op zijn grafsteen zien staan. Spierwit had die steen ook niet gehoeven, want de kleur valt te veel en te snel op tussen de donkere bomen van de begraafplaats Esserveld in Groningen.

Feldmeijer –  zijn achternaam begon oorspronkelijk met een V, maar zijn vader liet die veranderen – was een fascist, fanatiek lid van de Waffen-SS, oprichter en voorman van de Nederlandsche SS.

De verstandhouding met Reichsführer Heinrich Himmler en politiechef Hans Albin Rauter was uitstekend. Hoewel hij een vooraanstaand NSB’er was en leider van de Mussert-Garde, een paramilitaire organisatie die veel leek op de SS, liet hij nooit na om Mussert te kleineren.

Binnen de NSB kreeg de wis- en natuurkundestudent Feldmeijer geen aandacht van

Henk Feldmeijer.

Mussert als het over de SS ging, vandaar dat hij contact aanknoopte met de SS in Duitsland. Samen met kameraad Meinoud Rost van Tonningen – president van De Nederlandsche Bank – kwam de Mussert-garde van de grond. Van Himmler kreeg hij – zeer tegen de zin van Mussert, die zo dom was te denken dat de Duitsers hem de macht in Nederland zouden gunnen – in 1940 opdracht de Nederlandsche SS – later Germaansche SS – op te richten. Zo’n 25.000 Nederlanders tekenden voor die boevenbende, een groot deel daarvan belandde uiteindelijk in de Waffen-SS, waar er zo’n 6.000 sneuvelden.

Feldmeijer diende in Rusland en de Balkan, aan moed was geen gebrek, hij ontving het IJzeren Kruis 2e klasse. In 1943, terug in Nederland, was hij betrokken bij represailles op burgers, ze werden veelal geëxecuteerd na aanslagen door het verzet. Later kreeg hij het bevel over de Landstorm Nederland – een bijeengeraapte Waffen SS-divisie bestaande uit Nederlanders. In die functie werd hij op 22 februari 1945 bij Raalte door een Brits vliegtuig neergeschoten. Zijn dood was landelijk nieuws. De uitvaartplechtigheid vond plaats in Paleis Het Loo in Apeldoorn. De kist zonk weg boven die van zijn nicht Riemke Wolf.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Meer covid-19 besmettingen

Minder doden door corona, minder ziekenhuisopnames, minder corona-patiënten, maar wel een toename van het aantal besmettingen. Begin mei noteerde het RIVM 41.319 covid-19 besmettingen, op Hemelvaartsdag waren dat er 44.700.

Dan vraag je je af of die anderhalve meter economie wel werkt, want nu er mitigerende maatregelen zijn doorgevoerd is de kans op verdere besmetting levensgroot. Ook het RIVM houdt rekening met een toename van het aantal covid-19 patiënten, maar noemt die beheersbaar.

De anderhalve meter economie is een bizarre vertoning. Het belemmert onze economie en het is de vraag hoe lang we die opgedrongen maatregel nog aan kunnen. Tot de komst van een vaccin? Wereldwijd werken tientallen onderzoekbureaus aan dit ei van Columbus, maar het kan nog heel lang gaan duren. Bovendien is het helemaal niet te zeggen dat één vaccin de oplossing biedt, want nu muteert het virus niet, maar wat doet het in de nabije toekomt? Het is bekend dat griepvirussen altijd veranderen. Ook voor de ‘normale’ griep zijn jaarlijks aanpassingen in het vaccin nodig.

Ondertussen overtreft de impact van het coronavirus iedere gewone griepgolf. De input van corona is groter dan welke griepgolf ook, met uitzondering van de Spaanse Griep. Het sterftecijfer in Nederland overtreft de ‘ernstige’ griepgolf van 2017/2018 met 10 procent. Ook is corona na het succesvol doorstaan van de ziekte ellendiger dan gedacht, want het kan op den duur zorgen voor longembolie, hart- en herseninfarcten.

Veel ondernemers steunen op staatssteun, maar dat is nou precies wat ze niet willen. Ze willen het heft in eigen hand houden, daarom is het niet vreemd dat ze zich verzetten tegen de anderhalve meter maatschappij.

Covid-19 veroorzaakt een ongekende spanning op alle maatschappelijke terreinen. Het is maar helemaal de vraag of we hier zonder ernstige kleerscheuren vanaf komen. De tijd is hoogst onzeker. Niemand weet wanneer we terugkeren naar normaal.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen