President-elect #Vučić staat achter de wapenindustrie

Het zijn turbulente tijden. Weinig staat vast, er wordt gemorreld aan principes. De Amerikanen lijken af te wijken van hun standpunt Assad te laten zitten. In het oosten komen betonblokken in beweging. De Russische jeugd verzet zich tegen corruptie. In Wit-Rusland staan ze op tegen hun leider. En jongeren in Servië demonstreren nu al dagen tegen hun nieuwe president: Aleksandar Vučić.

Premier Vučić kwam aan de macht met 55 procent van de stemmen. Hij had tien

Demonstraties Belgrad, Servië

Aleksandar Vučić, premier en president-elect van Servië.

tegenstanders, de nummer twee op de lijst, Saša Janković, voormalig ombudsman en een bekend mensenrechtenactivist, moest het doen met 15,6 procent van de stemmen.

Vučić komt uit de partij van ultranationalisten, de Servische Radicale Partij, in de jaren negentig de grootste partij van het land. In die tijd werkte hij met president, Slobodan Milošević en de oorlogsmisdadigers Vojislav Šešelj en generaal Ratko Mladić. Tegenwoordig is hij de leider van de Servische Progressieve Partij en doet – succesvol – alles om bij de EU in het gevlei te komen.

Het staatshoofd kan in Servië in principe tien jaar lang het bewind naar zijn hand zetten, een regeringsleider daarentegen moet maar zien of hij de wettelijke termijn van vier jaar overleefd. De demonstranten verwachten dat Vučić zich straks opstelt als de Servische Poetin.

Het is waar, voor Vučić is Rusland het land van melk en honing, evenals China en Noord-Korea, waar Servië veel contact mee heeft. Ook de westerse teugels laat hij vieren, want ook de NAVO beschouwt hij als een partner, al is samenwerking met die alliantie nog ver weg. De Duitsers zijn dol op Servië, ze investeren daar jaarlijks voor 4 miljard euro. En daar draait het om: geld.

Onlangs liet Vučić weten ‘volledig achter de wapenindustrie te staan, want die levert geld op’. De oppositie zit in Servië op een spijkerbed. Opposanten zijn lastbakken die je zo hard mogelijk moet weerstaan, vinden de progressieven die zo traditioneel zijn als de pest, echter met mooie woorden het land de EU in paaien.  

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#PvdA op rand van de afgrond

Verdwijnt de PvdA in de huidige hoedanigheid van het politieke toneel? Of zoeken de sociaaldemocraten hun heil bij de SP en GroenLinks en gaan ze samen vooruit, jawel twee partijen met overeenkomsten, maar eveneens met grote verschillen.

In tegenstelling tot de PvdA floreert de SP vooral op boosheid en staat veel argwanender tegenover de EU. GroenLinks wil op vergaande wijze het milieu aanpakken – daarmee jaagt ze de doorsnee automobilist op hoge kosten. Dit past niet bij de volkspartij die de PvdA wil zijn, al zoekt de doelgroep steeds meer profijt bij andere partijen. De PvdA draait steeds weer om de hete brei heen, dan weer wel en dan weer geen kolencentrales, ja sluit er maar een paar en hou de rest open, nee, de bestuurderspartij is verre van consequent.

Voor het tot samenwerking met de beide andere linkse broeders komt zal er nog heel wat

Ook rozen kunnen verwelken…

water door de rivieren stromen. Toch moet de partij iets doen om het grootste zetelverlies ooit te overwinnen. Nee, het zit hem niet in een nieuwe naam noch in een nieuw gezicht, misschien wel in een herijking van de standpunten, een nieuwe visie, een nieuw perspectief om de al jaren durende versnippering binnen de partij – waaruit onder meer Denk is voortgekomen – definitief een halt toe te roepen.

De PvdA is oud, de geschiedenis gaat terug tot 1894, het jaar waarin de oudste voorloper, de SDAP, het licht zag. In 1946 fuseerden de socialisten met de SDAP en twee andere collega-partijen tot de PvdA.

De PvdA leverde één van de meest markante premiers van Nederland: Willem Drees, de grondlegger van de verzorgingsstaat. De partij had spraakmakende aanvoerders als Joop den Uyl en Wim Kok, de laatste bracht de derde weg tot stand, liberaal handeldrijven en tegelijk de verzorgingsstaat hooghouden. Dit internationale succes, werd in 2002 teniet gedaan door ‘ de grootste politicus aller tijden’ Pim Fortuyn. De PvdA schoot met 23 zetels onderuit, zo slecht zou het nooit meer worden, dacht men.

De kaalslag van 29 zetels in 2017 heeft de partij op de rand van de afgrond gebracht en is aanleiding voor ernstig nadenken. Laat de rozen niet verwelken…

Je tijd is om, nu is het erop of eronder.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Goeiemorgen: #politiek Nederland is verrechtst

Daar gaan we: Nederland is verrechtst. Voordeel: we hoeven niet te reken op een Nexit. Een groot deel van de kiezers koos puur uit strategische overwegingen – het tegengaan van de PVV – voor de VVD.

Rotterdam, vanouds een socialistisch bolwerk, is overgenomen door de VVD. Denk haalde in diverse steden, waaronder Rotterdam en Utrecht, meer stemmen binnen dan de PvdA.

Links mag met GroenLinks een eclatante overwinning hebben behaald, maar door het enorme verlies van de PvdA, van 38 naar 9 zetels, is het weinig, zelfs als je de SP meerekent kom je niet verder dan 37 zetels.

Alleen de VVD heeft al 33 zetels. De gretigheid van deze partij om niet te willen regeren met de tweede partij van het land, de PVV, veroordeelt de liberalen tot een liaison met D66 en het CDA, maar daarmee haalt Rutte nog niet het benodigde aantal van 75 Kamerzetels voor zijn derde kabinet.

Nu de PVV aan de zijlijn staat en de PvdA uit lijfsbehoud op afstand blijft rest er eerder een toevoeging van klein rechts dan GroenLinks. Al zal D66 dan wel zijn toon over de verplichte orgaandonatie en euthanasie voor levensmoede ouderen moeten staken.

Om de kiezers tevreden te stellen kun je er op rekenen dat de VVD beleidspunten van de PVV overneemt. Dat zal gaan botsen met de partners. Nee, ook dit kabinet zal het niet gemakkelijk gaan krijgen, zeker niet met een gehaaide opposant als de PVV, die met 5 zetels gegroeid is. Vlak het effect van deze langszij geplaatste partij niet uit. Er zullen stemmen opgaan dat uitsluiting van een partij met meer stemmen dan het CDA en D66 afzonderlijk haalden ondemocratisch is. Maar de PVV is een a-democratische partij met standpunten die totaal niet passen bij onze rechtsstaat.

De ultrarechtse PVV kan, aangevuld met het Forum voor Democratie (voorstander van onder meer een Wet Bescherming Nederlandse Waarden en bindende referenda), de gevestigde orde de komende jaren in een spagaat drukken. Ja, er komen weer spannende tijden in de altijd door slangen beheerste landelijke politiek.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#NAVO gevaarlijkste bondgenoot?

De NAVO is de gevaarlijkste bondgenoot  in de wereld. Rusland verkondigt dit herhaaldelijk. Het land wijst erop dat de NAVO-landen in 1990 met Gorbatsjov afspraken dat het geallieerde bondgenootschap zich niet verder naar het oosten zou uitbreiden. Een belangrijke zin uit dat akkoord wordt echter nooit vermeld: ‘De Amerikaanse en Sovjettroepen in Centraal-Europa verminderen tot maximaal 195.000 man.’

De Russen hebben het gebied verlaten, de Amerikanen rest daar dus een troepensterkte van maximaal 97.500 man. Daarvan zijn er nu 4.000 gestationeerd onder meer in Polen en de Baltische staten. Ze fungeren als buffer, enerzijds om die landen gerust te stellen anderzijds als signaal aan Moskou, we kunnen heel snel opereren, niet meer niet minder. In 2016 was de troepenmacht daar korte tijd veel groter, ruim 31.000 man. Het was een legeroefening met militairen uit 24 landen.

Rusland breidt zijn leger in hoog tempo uit. Dicht bij Polen en de Baltische staten staan langeafstandsraketten met atoomladingen, zoals bij Kaliningrad, het oude Kōningsberg, een exclave van Rusland. De VS plaatsen in het gebied onderscheppingsraketten, waar Rusland op tegen is omdat die in staat zijn hun nucleaire raketten te vernietigen.

Moeten we bang zijn voor Rusland? Nee, want de druk op de laatste knop betekent het einde van de macht. Rusland en de VS willen die nooit verliezen.

Geplaatst in Uncategorized | Één reactie

#PVV blijft altijd een zij-liner

Van het tv-verkiezingsdebat Rutte-Wilders schoten de veters mij niet uit de schoenen. Allemaal geijkte standpunten, het viel te verwachten. Politieke leugens ook, ze zullen nog wel even na-drenzen.

Hoe komt Wilders erbij dat de vluchtelingenstroom opnieuw is aangewakkerd? 45.000

Rutte – Wilders

Asielzoekers erbij zorgt, samen met gezinshereniging, volgens Wilders voor een extra aanwas van 200.000 nieuwe asielklanten, bovenop de 130.000 die er al in Nederland zijn. Klopt niet, volgens het CBS kwamen er in januari 2017 2.700 asielzoekers naar Nederland, 1.200 minder dan in december vorig jaar.

‘We moeten de grenzen sluiten’, aldus de PVV-voorman. Het is je geraden, aldus Wilders, want in Afrika staan honderdduizenden zwarte mensen te trappelen om de doortocht  naar het Westen te wagen. Alleen Orban, de premier van Hongarije, is volgens Wilders een echte held. Hij barricadeert zijn landgrens met een muur.

Rutte ziet meer in een oplossing van het vluchtelingenprobleem ver buiten de grenzen van Europa. Wilders – goed op dreef – beschuldigt de premier ervan het grote gevaar van de islamisering niet te zien. ‘We hebben hier 1 miljoen moslims, dat is een gigantisch probleem.’ Hij schildert de gevaren, waarvan tot nu toe bitter weinig is gebleken. Volgens Rutte telt godsdienst niet, het gedrag staat bovenaan.

Het was ook een debat met het nodige ge-jen. Rutte noemde de koran-politie van Wilders – hoe die gestalte moet krijgen? Wilders ging er niet op in. ‘We hebben die politie al terug getrokken.’

Bij Wilders moesten de oer-slechte verpleeghuizen het ontgelden. ‘60 Procent van de dementerenden wordt gedrogeerd.’ Het nieuws van Rutte was dat het komende kabinet de zorg in verpleeghuizen – die er doorgaans helemaal niet slecht voorstaat – verbeteren met een financiële impuls van 2 miljard euro. Benieuwd of die er inderdaad komen.

VVD en PVV gaan in de peilingen momenteel ieder aan kop met 24 zetels. Hoewel aan kop? Rutte benadrukte nooit de samenwerking met de PVV aan te gaan, evenals de meeste andere politieke partijen, waardoor deze partij altijd een zij-liner zal blijven.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Associatieverdrag Turkije opzeggen? Vergeet het

Zet het associatieverdrag met Turkije overboord, dat bevordert de integratie. Fractieleider Sybren Buma van het CDA zegt het. Wees redelijk, ondanks alle commotie in Nederland over het referendum in Turkije en het – terecht – toegang weigeren aan twee Turkse ministers tot ons land, is opzegging van het in 1963 opgestelde associatieverdrag onmogelijk.

Het op een gegeven moment samengaan van Turkije met de EU is een belangrijk

Conflict Nederland Turkije

Associatieverdrag maakt van Turken EU-burgers.

onderdeel van het associatieverdrag. Turken mogen naar Nederland komen zonder dat ze hier een inburgeringscursus hoeven te volgen. Ze worden beschouwd als EU-burgers, maar – en daarin heeft Buma volkomen gelijk – dat belemmert de integratie. Het verdrag is, behalve door Nederland en Turkije, ondertekend door vijf andere Europese landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg. Tot nu toe zijn die landen afzijdig gebleven in het conflict tussen Nederland en Turkije.

De rel moet zo snel mogelijk luwen om het vluchtelingenverdrag niet in gevaar te brengen, Bovendien mag het de toetreding van Turkije tot de EU niet belemmeren, een kwestie die nu in de vriezer staat maar zeker niet verdwenen is. Voorwaarde is dat Turkije zijn rechtssysteem in de lijn brengt met de EU, iets waar het land momenteel nog mijlen ver vandaan is.

Een flinke stap verder, maar dan betreed je de lijn van Geert Wilders, is het opzeggen van het Turkse EU-lidmaatschap. Daarmee plaats je de hele situatie in één klap in een ander daglicht. Echter, dit zou zoveel economische consequenties hebben dat geen land in de EU er aan wil. Bedenk, alles is tijdelijk, ook de politiek van Erdogan.

 

 

 

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#Wilders is gevaar voor Nederland

Geert Wilders ligt onder vuur, prachtig toch. Hoe dom kun je zijn om een agent van Marokkaanse afkomst te betrekken bij het beveiligingsteam van deze politicus?

Is het raadselachtig en vreemd dat Marokkanen Wilders liever onder de grond zien dan in de Tweede Kamer? Nee, natuurlijk niet. In een democratie moet je alles kunnen zeggen, ook dat. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee om de a-democraat Wilders de meest eenzame reis te gunnen. Want laten we wel zijn: Wilders tergt de politiek, wrikt alles uit zijn verband en wil – naar verluidt uit veiligheidsoverwegingen – in het openbaar liever geen discussie aangaan.

Nederland beschermt een foute politicus die, als hij straks in de regering zit, voor de grootste problemen gaat zorgen. Hij is een politiek dier, uitgeroepen tot politicus van het jaar, maar ook een misselijkmakend heerschap waar geen enkel normaal denkend mens zich aan zou willen branden.

Wilders is een gevaar voor Nederland. Het zijn niet de buitenlanders noch de zorgkosten die de normen en waarden uit het lood slaan, het is vooral de ultrarechtse politiek van figuren als Wilders.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Verkiezingen! Campagne los, we worden rechtser

Dit is geen nepnieuws!

Verkiezingen! ‘We gaan Nederland veranderen!’ ‘Haal Nederland van de rem!’ ‘Nu pakken we door!’ Iedere keer horen we een nieuw hoopvol betoog met een gloedvolle saus.

De politieke partijen overladen ons met mooie en slechte vooruitzichten. De bezuinigingen? Grotendeels teruggedraaid. Belastingen? Vijf miljard euro minder. Onze economie groeit als kool. Maar we horen ook dat we helemaal naar de klote gaat door de EU en vooral… de vluchtelingen.

De Nederlandsche Bank verwacht voor 2017 een economische groei van 2,3 procent. De staatsschuld is met tien miljard euro gedaald naar 442 miljard euro. De export levert bijna 200 miljard euro op. Hoera! We zitten weer in de lift.

Komt dit door het kabinet?

Het VVD/PvdA-kabinet vindt van wel. Vergeten is dat in 2015 82 procent van de Nederlanders het kabinet ervan beschuldigde de crisis te verslechteren. In die periode overspoelde de regering ons met harde bezuinigingen annex kostenverhogingen – de zorgkosten rijzen de pan uit. Hierdoor kampt 22 % van de bevolking met financiële problemen.

Nee, niet het kabinet maar de aantrekkende economie zorgde voor banengroei en toenemend consumentenvertrouwen. Heeft het kabinet daarvoor de consequenties geschapen, zoals ze voor de verkiezingen zegt? Welke dan? Flexwerken? Langer doorwerken? Of de zeer gunstige belastingtarieven voor kapitaalkrachtige bedrijven als Starbucks? Ik dacht het niet. Maar die grote bedrijven leveren toch banen op, aldus het kabinet. Zeker, maar voor die puike firma’s zijn we toch vooral een belastingparadijs, wat het kabinet afdoet als ‘volslagen nonsens’. Lees hier verder over de politieke beslommeringen in Nederland en bepaal je keuze voor de verkiezingen op 15 maart. Gaat het goed in Nederland? Is de EU gevaarlijk en zijn de vluchtelingen echt een gevaar? Het is wel duidelijk: Nederland komt in andere tijden. Maar zijn die echt gevaarlijk…? Nou… lees meer en verwonder je, vaak is de werkelijkheid veel milder gestemd.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#Zelfmoord trein: ‘Aanrijding met enkele uren vertraging’

De trein van Boxtel naar Eindhoven rijdt op vrijdag 3 februari een persoon aan. Dood. Het was de vierde dodelijke treinbotsing deze week. Maandag 30 januari kwamen drie mensen om het leven bij zelfdoding door een trein. In het nieuws heet dat: ‘Een aanrijding met enkele uren vertraging’.

Jaarlijks vermorzelen Nederlandse treinen ruim 230 keer een mensenleven. Machinisten

zelfmoord trein

De trein als moordwapen.

die langs het spoor een verdacht persoon zien geven dat direct door. Na hen komende treinen remmen uit voorzorg af en passeren bijna stapvoets de genoemde locatie, tot het gevaar is geweken.

Machinisten die iemand aanrijden zijn er doorgaans kapot van. Al zijn er ook die ijzeren Heinig de schouders ophalen. Het is niet hun schuld. Iemand die voor de trein springt doet het zelf. Hij of zij is weg, daar kun je niks aan doen, de familie van het slachtoffer blijft achter met de brokken.

De spoorwegen laten op stations verlichting branden die mensen ervan moet weerhouden om van het perron te springen. Of het helpt? Nou nee, want het aantal zelfdodingen met treinen stijgt nog steeds. Misschien is het beter deze afschuwelijke zelfmoorden meer in de openbaarheid te brengen om duidelijk te maken hoe erg het is, en ze in het nieuws niet af te doen met de opmerking: ‘Een aanrijding met enkele uren vertraging.’

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Trump luistert niet naar #Malieveld

Gezamenlijk een vuist maken tegen Donald Trump is helemaal geen warrige actie als je ‘t doet in de VS, maar in Nederland…. Vanmiddag gaan actievoerders op het Haagse Malieveld protesteren tegen de ondermijning van de democratie. Lofwaardig. Maar om de giftige angel uit het vlees te trekken moet je 6000 kilometer verderop zijn.

De PvdA’ers die dit organiseren noemen het een landelijke actie tegen vreemdelingenhaat. Trump onderdrukt moslims. Helemaal waar, maar het Haagse protest laat Trump

trump malieveld

Amerikaans protest tegen The Donald.

Siberisch koud. Met het protest tonen de actievoerders aan volkomen machteloos te staan tegenover de ingrijpende veranderingen die de wereldleider in amper een week tijd op het toneel heeft gezet. Borden met leuzen en toespraken tegen Trump veranderen daar niets aan.

De wereld schuift op naar ultrarechts. Ook de EU – en dat is nog nooit gebeurd – beschouwt de VS als een gevaar. Je staat er middenin en het enige wat je doet, wat je kunt doen, is een bord omhoog houden waarop je je afkeer kenbaar maakt. Veel heeft dit niet om het lijf of het zou gericht moeten zijn tegen de toenemende xenofobie in eigen land, dan heb je een punt.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen