COVID-19 raken we niet snel kwijt

Covid-19, dit levensgevaarlijke virus is direct verwant aan de longziekte SARS – Severe Acute Respiratory Syndrome. Vandaar dat corona ook wel SARS-CoV-2 heetCovid 19. Het virus is overgesprongen van dier op mens, dat is zo snel gegaan dat corona op 11 maart 2020 door de WHO tot pandemie is bestempeld. Snel raken we het virus echt niet kwijt.

Meer weten? Zie Covid-19 ‘nog niet aan het eind van het begin’

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Verongelukt in ontiegelijke wanorde

Ieder graf heeft een verhaal. Soms een beklemmend klein verhaal. Dit graf op de begraafplaats Tolsteeg in Utrecht valt op door de overlijdensdatum, zondag 17 september 1944. Die dag staat in het geheugen gegrift als het begin van de grootste luchtlandingsoperatie ooit, Operatie Market Garden.

Maar de geallieerde luchtlandingen vonden niet plaats waar de 28-jarige chauffeur Henk van Rossum uit Utrecht een noodlottig ongeval kreeg. Zutphen. Wel was het die dag – evenals in de dagen daarvoor – een wanorde in die stad, blijkt uit het oorlogsdagboek van Keimpe Sikkema.

Duitse colonnes trekken nog steeds voorbij. Stampvolle bussen, veel Rode Kruiswagens, volgepropt met gewone rommel; ook vier kanonnen denderden voorbij.

Is Henk met zijn voertuig in botsing gekomen met passerend militair verkeer? Goed mogelijk, maar het is nergens terug te vinden. Kranten verschenen niet en het archief biedt geen uitkomst. Degenen die het wel wisten, zijn vader, moeder en zus zijn in de jaren vijftig en zestig bijgezet in het graf. Ook zijn vrouw, Berendina Hut, is voor eeuwig verdwenen in de mist van de tijd.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Economie moet van het slot

De economie moet van het slot. Na 28 april moet er weer leven in brouwerij komen, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Daarmee brengen we de gezondheid in gevaar, want door versoepeling van de huidige maatregelen is de kans groot dat het aantal coronabesmettingen verder toeneemt.

Geld is de maat der dingen, zo is het altijd geweest. Mogen we de gezondheid op het spel zetten? We moeten dit virus samen overwinnen, enerzijds door de opbouw van immuniteit, anderzijds door de zoektocht naar een vaccin.

Ondernemers zouden geen ondernemers zijn als ze niet met plannen komen om licht te Economiescheppen in deze economische rampspoed. In de horeca denken ze aan een beperkte bezetting, met plexiglas tussen de tafeltjes. Bioscopen willen minder publiek dat verder uit elkaar zit. Supermarkten willen stoplichten bij de kassa’s. De nood is hoog. Hoe langer de stop duurt, hoe strenger de strop knelt.

Om de economie nieuw leven in te blazen zijn er ideeën voor een vrijwillige gezondheids-app. Ook zijn er die willen testen. Ben je positief getest kom je in quarantaine. Mochten de IC’s straks overvol raken dan komt de risicogroep, de ouderen vanaf 60 jaar en ouder, steeds meer onder druk te staan. Straks zou het wel eens zo kunnen zijn dat iedereen van boven de zestig verplicht in quarantaine moet.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen