Elektrische auto al meer dan eeuw oud

Wauh, elektrische auto’s! Halverwege het komend decennium zullen we er genoeg gaan zien. En overal hoor ik, dit is helemaal nieuw. Echt?

Welnee, al aan het eind van de negentiende eeuw werd er ernstig nagedacht over de bouw

Eerste elektrische auto, 1908

De Baker Electric. Foto: Peter van Leeuwen

van elektrische auto’s. De verbrandingsmotor stond in die tijd nog in de kinderschoenen. Daarom werd er volop geëxperimenteerd met auto’s die op stoom en elektriciteit reden.

In 1908 kwam de Bakery Electric op de markt, een auto die reed op stroom uit accu’s. Door de komst van de verbrandingsmotor werd ‘ie uit de markt gedrukt. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat we lang, tot in deze tijd, moesten wachten op de terugkomst van de elektrische auto. In geen geval. Voor de Eerste Wereldoorlog bouwt vliegtuigbouwer Breguet een elektrische auto. Na 1940, als de Duitsers de fabricage van Franse vliegtuigen stil leggen, gaat de fabriek daarmee door. Breguet produceerde 200 elektrieke karretjes. Ze hadden elk zes batterijen. Waren niet snel, reden slechts 40 kilometer per uur. Met een volle stroomlading konden ze een afstand van ruim 60 kilometer overbruggen.

Ook motoren die draaien op benzine en stroom, de elektromotoren, zijn niet nieuw. Ook deze motoren ontstonden in de negentiende eeuw. Belangrijk pionier op dit gebied was de Servisch-Amerikaanse inventor Nikola Tesla, waarnaar de elektrische auto van vandaag, de Tesla, is vernoemd.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Chickfriend geen kippenvriend

Het bedrijf Chickfriend uit Barneveld zou verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het anti-luizenmiddel fipronil in eieren.

Het eten van eieren met fipronil kan schadelijk zijn voor lever, schildklier en nieren. Door

Tuinboog 12 Barneveld

Chickfriend, bekend van het fipronil-schandaal, was tot voort kort gevestigd aan de Tuinboog 12 in Barneveld. Foto: Peter van Leeuwen.

toedoen van fipronil zijn veel kippenboeren in de problemen gekomen. Bijna 190 kippenbedrijven sloten. Honderdduizenden kippen werden geruimd, mogelijk een miljoen. De schade loopt in de miljoenen euro’s.

Op donderdag 10 augustus arresteerde de politie A.M. van der Braak, agrarisch dienstverlener voor de gespecialiseerde reiniging van gebouwen en directeur van Chickfriend.

In november 2016 meldde een handelaar aan de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit het gebruik van het schadelijke fipronil. De NVWA deed helemaal niets met die mededeling.

Minister Schippers van Volksgezondheid wees op een strafrechtelijk onderzoek dat al in 2016 zou zijn begonnen tegen Chickfriend. Heus? Waarom mocht Chickfriend dan doorgaan met fipronil voor de stalontsmetting? Waarom geen Kamervragen? Ook met een tip uit België, waarin verklaard werd dat een bedrijf uit dat land fipronil leverde aan Chickfriend, gebeurde helemaal niets.

Ondertussen aten we allemaal de met fipronil besmette eieren. Toegegeven, fipronil is niet het gevaarlijkste goedje dat je tot je kunt nemen, maar ’t hoort domweg niet thuis in de voedselketen.

Pas toen de zaak in juli escaleerde volgde er echt een strafrechtelijk onderzoek, inclusief huiszoekingen. Veel te laat, want op dat moment waren al in meer dan tien landen met fipronil besmette eieren aangetroffen. De conclusie: Chickfriend is geen kippenvriend.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#Werk niet te hard

Werk niet te hard

Wie overwerkt wordt minder vaak ziek. Dat is het uitgangspunt van het nieuws vandaag. Toch kom je daarmee dichter bij de fatale klap die menigeen vlak na het pensioen treft.

Mijn ex-schoonvader werkte als nachtportier. Iedere nacht op, overdag slapen. Niet lang na zijn pensionering kreeg hij ernstige levercirrose, een dodelijke ziekte die men vaak onterecht toeschrijft aan overmatig drankgebruik. Zelden hoor je over oorzaken als hepatitis B en C. Hij liep hepatitis op als soldaat in het voormalige Indonesië. De ziekte werd behandeld maar keerde onvoorwaardelijk terug toen hij met pensioen was.

Nog een voorbeeld. Een oud docent aan de School voor de Journalistiek boekte na een drukke periode een welverdiende vakantie naar een zonnig buitenland. Lekker eten, lekker slapen. Tijdens die weldadige rust kreeg hij een fatale hartaanval.

Stamp het er in, hard werken is niet goed, het kan je leven kosten. Want naast lichamelijke vermoeidheid zorgt het ook voor psychische stress waar allerlei riskante factoren aan vastkleven, zoals een verhoogde bloeddruk. Doe het rustig aan, want wat heb je aan veel geld? Met het ouder worden raken de meesten niet alleen hun geheugen kwijt, maar ook hun geld. Wat daar tenslotte van overblijft is al die centen met de warme hand uitdelen aan de kinderen of goede doelen, en na de dood ook aan de belastingdienst.

Het huis van de overledene is doorgaans binnen vier uur leeg. Wat overblijft zijn wat persoonlijke herinneringen die in de loop van de jaren vaak gaandeweg verdwijnen. Doe het rustig aan.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#God is natuur

God is natuur

God? Wie is Hij? Jezus was een mens, maar wie is zijn Vader? Is Die werkelijk de grote Onzichtbare op wie miljarden mensen hun hoop bouwen? Verblijft Hij echt ergens in het onmetelijke heelal?

Aangeraakt door de natuur

Theologen, priesters, hechte kerkgangers en moskeebezoekers, ze weten het zeker, God bestaat. Veel filosofen zoeken Hem, evenals kunstenaars en ontelbare gelovigen die het geloof maar niet kunnen bevatten. Ze komen er niet uit, maar wellicht is de oplossing heel eenvoudig.

Daarvoor gaan we terug naar de 17e- eeuwse filosoof Baruch Spinoza. Hij wees de natuur aan als God, een plausibel standpunt. De natuur geeft en neemt. Na je dood keer je terug in de schoot van de aarde. Je vergaat en wordt opgenomen in de natuur waar je uit voortkwam. Eenvoudig niet, al vertelt Spinoza het natuurlijk veel ingewikkelder en moest hij na verkondiging van zijn standpunt Amsterdam verlaten.

God bestaat als natuur. Hij denkt niet, wij denken, al zijn er genoeg gelovigen die niet denken, want geloven en denken gaan niet samen. Liefde en geloof, dat zijn de hechte partners. In blind vertrouwen het geloof omarmen, geloven in een hemels leven, dat is wat de meeste mensen goeddunkt. Geloof mij, als je je ogen sluit kun je misschien even in trance raken, iets moois zien, zoals de psychiater Kübler-Ross vertelt, maar dan volgt, tenminste als je niet bijkomt, onherroepelijk de eeuwige duisternis.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#Schone lucht telt

Schone lucht telt

Milieusticker op de voorruit van je auto, nu ook in Parijs. Rijd je door Duitsland dan geldt in de grote steden hetzelfde. Ook in Utrecht mag je in bepaalde drukke delen van de stad niet rijden met een oude diesel.

De aanschaf van stickers kost geld, maar geen sticker kost meer geld in de vorm van een forse boete. Wees verstandig pak de trein en laat de auto ver buiten het stadsgewoel staan. Maar nee, de auto is onze goede vriend die de meesten nooit overslaan. Daarom zal het niet lang meer duren of de milieusticker komt ook naar Nederland. Als handelsnatie zijn we toch niet gek om die kip met de gouden eieren te laten lopen.

Geen lullige bordjes meer, straks ook een milieusticker in de grote steden van Nederland, daarna worden ze verplicht voor wegen door natuurgebieden, vervolgens in stiltegebieden en uiteindelijk in het hele land. En het mooie is, je bent dom als je er tegen bent, want schone lucht telt.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Werkelijkheid ver te zoeken bij #Depla

Bestuurderspartij de PvdA is toe aan een drastische hervorming. Het moet een brede volksbeweging worden, schrijft Paul Depla, de PvdA-burgemeester van Breda. De partij, vanouds gelieerd aan de arbeiders, is in de sterk veranderende maatschappij het spoor bijster geraakt.

De socialisten hadden jarenlang een sterke aanhang, bestaande uit gestaalde kaders die het morgenrood bezongen. De bazen waren vijanden waarop ze langzaamaan de overwinning

 PvdA moet brede volksbeweging worden

Paul Depla, burgemeester van Breda:

behaalden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ging het ze naar den vleze, een auto, een eigen huis, vakantie in het verre buitenland. De keerzijde van de medaille is dat de PvdA sindsdien louter bestuurders aanzuigt en sinds de jaren negentig aanhikt tegen de groepsgewijze indeling van de maatschappij, ‘netfixisering’ noemt Depla het, voor iedere groep een eigen partij. Dat moet anders, vindt Depla, de PvdA zou er goed aan doen zich te richten op de kernpunten die iedereen aangaan, werk, inkomen, zorg, milieu en de multiculturele samenleving moeten de speerpunten zijn van de partij, beter gezegd de door Depla beoogde brede volksbeweging die de uiteengevallen maatschappelijke groepen weer aaneenbindt.

Het zijn mooie woorden van een bestuurder die zich daarmee naar het front van de partij dringt. Denk even na Depla, een volksbeweging is wat de naam zegt, een enorme actiegroep afkomstig uit… Precies, Zijn de bestuurlijke gremia van een partij met negen zetels in staat zo’n gigantische volksverschuiving tot stand te brengen? Het is een mooi rapport, Depla schuift er in de partij zijn naam ver mee voorwaarts, er zal over gesproken worden, maar vergeet het, werkelijkheid wordt het nooit.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

De wereld: een enorme stad

Wat mij als nieuwsvolger ergert is dat het nieuws doorgaans kort opflitst, even het allerbelangrijkste lijkt te zijn en vervolgens in de vergetelheid verdwijnt. Dit is niets nieuws, maar ik wil het toch even kwijt.

wereldstad

De wereld is een stad

Jij als nieuwslezer wordt ervan verdacht van alles op hoogte te zijn. Dat bent je bij lange na niet, daarom bieden kranten en het internet jou dagelijks een bijspijkercursus aan in de vorm van reportages en achtergrondartikelen. De hoofdlijnen blijven kort hangen, de rest verdwijnt. Natuurlijk blijven sommige zaken kleven en maken andere je behoorlijk pissig, jammer maar ook al spring je hoog of laag zo is het. Dat is de keiharde keerzijde van het nieuws. In een uiterste poging om lucht te geven aan onze gevoelens kiezen we dan maar voor demonstreren. Grote demonstraties kunnen inderdaad lucht geven, maar wees nou eerlijk, verreweg het merendeel van al die protestklanken is vrij snel opgedroogd.

Vroeger was het nieuws in je stad of dorp het belangrijkst, sinds de komst van internet word je geacht toch ook een mening te hebben over de toestand op pakweg de Filippijnen of over de verkeerde keuzes van een Braziliaanse president. Internet heeft de wereld tot een enorme stad gemaakt, maar ik heb geen zin om me intensief bezig te houden met de ver afgelegen buitenste delen van die enorme stad.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Twee minuten stilte, het kan geen kwaad

´BEPERKTE BEWEGINGSVRIJHEID VOOR JODEN/ verordening 138 – 1941´. Zo stond het op de bordjes in oorlogstijd, ze hingen in alle Nederlandse gemeenten. Van de ruim 107.000 gedeporteerde Nederlandse Joden zijn er 104.000 vermoord.

Op 4 mei herdenken we niet alleen hen, maar ook de omgekomen Sinti en Roma, de

Vallende man, Cor van Kralingen. Foto Peter van Leeuwen

dwangarbeiders, de circa 2.000 verzetsmensen die zijn omgebracht door de vijand en de tienduizenden omgekomen burgers bij bombardementen en andere gevechtshandelingen. Een klein deel van hen, zo´n 4.000 mensen, ligt begraven op het nationaal ereveld in Loenen bij Apeldoorn, waar ook slachtoffers van humanitaire en vredesmissies liggen.

J.M. Hoefnagels, Oosterbeek

Al die namen hebben dezelfde steen, maar een ander gezicht. Ik pik er gewoon een uit, die van de Oosterbeker  Willebrordus Jacobus Maria Hoefnagels die op 21 september 1944 door de Duitsers werd gefusilleerd. De 62-jarige Hoefnagels was contactpersoon binnen de Landelijke Vereniging van Onderduikers. Twee minuten stilte voor een ieder, het kan geen kwaad.

Voor meer informatie over Nationaal Ereveld Loenen, ga naar: https://oorlogsgravenstichting.nl/begraafplaats/19/nationaal-ereveld-loenen

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

President-elect #Vučić staat achter de wapenindustrie

Het zijn turbulente tijden. Weinig staat vast, er wordt gemorreld aan principes. De Amerikanen lijken af te wijken van hun standpunt Assad te laten zitten. In het oosten komen betonblokken in beweging. De Russische jeugd verzet zich tegen corruptie. In Wit-Rusland staan ze op tegen hun leider. En jongeren in Servië demonstreren nu al dagen tegen hun nieuwe president: Aleksandar Vučić.

Premier Vučić kwam aan de macht met 55 procent van de stemmen. Hij had tien

Demonstraties Belgrad, Servië

Aleksandar Vučić, premier en president-elect van Servië.

tegenstanders, de nummer twee op de lijst, Saša Janković, voormalig ombudsman en een bekend mensenrechtenactivist, moest het doen met 15,6 procent van de stemmen.

Vučić komt uit de partij van ultranationalisten, de Servische Radicale Partij, in de jaren negentig de grootste partij van het land. In die tijd werkte hij met president, Slobodan Milošević en de oorlogsmisdadigers Vojislav Šešelj en generaal Ratko Mladić. Tegenwoordig is hij de leider van de Servische Progressieve Partij en doet – succesvol – alles om bij de EU in het gevlei te komen.

Het staatshoofd kan in Servië in principe tien jaar lang het bewind naar zijn hand zetten, een regeringsleider daarentegen moet maar zien of hij de wettelijke termijn van vier jaar overleefd. De demonstranten verwachten dat Vučić zich straks opstelt als de Servische Poetin.

Het is waar, voor Vučić is Rusland het land van melk en honing, evenals China en Noord-Korea, waar Servië veel contact mee heeft. Ook de westerse teugels laat hij vieren, want ook de NAVO beschouwt hij als een partner, al is samenwerking met die alliantie nog ver weg. De Duitsers zijn dol op Servië, ze investeren daar jaarlijks voor 4 miljard euro. En daar draait het om: geld.

Onlangs liet Vučić weten ‘volledig achter de wapenindustrie te staan, want die levert geld op’. De oppositie zit in Servië op een spijkerbed. Opposanten zijn lastbakken die je zo hard mogelijk moet weerstaan, vinden de progressieven die zo traditioneel zijn als de pest, echter met mooie woorden het land de EU in paaien.  

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

#PvdA op rand van de afgrond

Verdwijnt de PvdA in de huidige hoedanigheid van het politieke toneel? Of zoeken de sociaaldemocraten hun heil bij de SP en GroenLinks en gaan ze samen vooruit, jawel twee partijen met overeenkomsten, maar eveneens met grote verschillen.

In tegenstelling tot de PvdA floreert de SP vooral op boosheid en staat veel argwanender tegenover de EU. GroenLinks wil op vergaande wijze het milieu aanpakken – daarmee jaagt ze de doorsnee automobilist op hoge kosten. Dit past niet bij de volkspartij die de PvdA wil zijn, al zoekt de doelgroep steeds meer profijt bij andere partijen. De PvdA draait steeds weer om de hete brei heen, dan weer wel en dan weer geen kolencentrales, ja sluit er maar een paar en hou de rest open, nee, de bestuurderspartij is verre van consequent.

Voor het tot samenwerking met de beide andere linkse broeders komt zal er nog heel wat

Ook rozen kunnen verwelken…

water door de rivieren stromen. Toch moet de partij iets doen om het grootste zetelverlies ooit te overwinnen. Nee, het zit hem niet in een nieuwe naam noch in een nieuw gezicht, misschien wel in een herijking van de standpunten, een nieuwe visie, een nieuw perspectief om de al jaren durende versnippering binnen de partij – waaruit onder meer Denk is voortgekomen – definitief een halt toe te roepen.

De PvdA is oud, de geschiedenis gaat terug tot 1894, het jaar waarin de oudste voorloper, de SDAP, het licht zag. In 1946 fuseerden de socialisten met de SDAP en twee andere collega-partijen tot de PvdA.

De PvdA leverde één van de meest markante premiers van Nederland: Willem Drees, de grondlegger van de verzorgingsstaat. De partij had spraakmakende aanvoerders als Joop den Uyl en Wim Kok, de laatste bracht de derde weg tot stand, liberaal handeldrijven en tegelijk de verzorgingsstaat hooghouden. Dit internationale succes, werd in 2002 teniet gedaan door ‘ de grootste politicus aller tijden’ Pim Fortuyn. De PvdA schoot met 23 zetels onderuit, zo slecht zou het nooit meer worden, dacht men.

De kaalslag van 29 zetels in 2017 heeft de partij op de rand van de afgrond gebracht en is aanleiding voor ernstig nadenken. Laat de rozen niet verwelken…

Je tijd is om, nu is het erop of eronder.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen