#Paleis Soestdijk: van koninklijk naar ontmoetingsplek

Een tegenstander van de Oranjes, de Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff, stichtte in 1650 de Hofstede aen de Zoestdijck naar Soest. In het jachthuis schreef hij brieven aan de Staten Generaal en Johan de Witt, de latere raadspensionaris van de republiek, waarin hij pleitte voor de volledige soevereiniteit van de republikeinse regenten. Tevens riep hij een halt toe aan het stadhouderschap van Oranje.

Maar ‘Polsbroek’, zoals de Graeff in zijn tijd bekenstond, was in de verste verte geen

Jachtslot Soestdijk.

machtspoliticus. Sterker, hij kon het opvallend goed vinden met de Oranjes die hem zelfs zo vertrouwden dat ze hem de voogdijschap gaven over hun in Engeland geboren zoon Willem Hendrik van Oranje, de latere stadhouder Willem III. Die bouwde de hofstede Zoestdijck uit tot een jachtslot dat algauw – 1684 – werd ingewisseld voor Het Loo in Apeldoorn.

Het slot aen de Zoestdijck, in die tijd slechts sporadisch bezocht door blauw bloed, veranderde in 1799 in een logement. In 1806 nam Lodewijk Napoleon er zijn intrek, het was algauw een van zijn vele paleizen in de Nederlanden, in die tijd waren we een deel van het Franse keizerrijk.

Paleis Soestdijk.

In 1813 was de Franse tijd voorbij. Twee jaar later gaf het volk Soestdijk cadeau aan koning Willem II, een gift voor zijn heldhaftig optreden in de veldslagen van Quatre Bras en Waterloo. Hij raakte er gewond aan een schouder. Zijn vrouw Anna Paulowna, dochter van tsaar Paul I, dacht dat Soestdijk slechts een poortgebouw was van het eigenlijke paleis. Om er iets bijzonders van te maken liet ze de beide vleugels bouwen – links de Soester, rechts de Baarnse. Begin jaren dertig werden de colonnades beglaasd, het was de tijd dat koningin Emma hier zomers verbleef.

Woon- en werkpaleis

Voor de komst van prinses Juliana en prins Bernhard naar Soestdijk – 1937 – onderging

De eetkamer van de Oranjes.

Zwembad met op de achtergrond de sauna van de Oranjes. Ieder jaar op 1 januari nam prins Bernhard hier een duik.

het paleis een reeks ingrijpende veranderingen. Voor het eerst in zijn geschiedenis werd het gebouw dusdanig aangepast dat het het hele jaar door bruikbaar was als woon- en werkpaleis. Er kwamen onder meer elektriciteit en centrale verwarming in, het binnen- en buitenzwembad werd aangelegd, er kwam een bioscoop en eenzelfde, zij het kleiner, bewegend venster waarover Adolf Hitler in Berchtesgaden beschikte.

Na hun overlijden zocht de eigenaar, de staat der Nederlanden, een nieuwe bestemming voor het koninklijk pand. Het paleis kwam voor 1,7 miljoen euro in eigendom van het consortium Made By Holland. Die is verplicht de opknapbeurt van meer dan 100 miljoen euro zelf op te hoesten. Straks is dit karakteristieke gebouw een ontmoetingsplek voor  bedrijven en starters.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.