President-elect #Vučić staat achter de wapenindustrie

Het zijn turbulente tijden. Weinig staat vast, er wordt gemorreld aan principes. De Amerikanen lijken af te wijken van hun standpunt Assad te laten zitten. In het oosten komen betonblokken in beweging. De Russische jeugd verzet zich tegen corruptie. In Wit-Rusland staan ze op tegen hun leider. En jongeren in Servië demonstreren nu al dagen tegen hun nieuwe president: Aleksandar Vučić.

Premier Vučić kwam aan de macht met 55 procent van de stemmen. Hij had tien

Demonstraties Belgrad, Servië

Aleksandar Vučić, premier en president-elect van Servië.

tegenstanders, de nummer twee op de lijst, Saša Janković, voormalig ombudsman en een bekend mensenrechtenactivist, moest het doen met 15,6 procent van de stemmen.

Vučić komt uit de partij van ultranationalisten, de Servische Radicale Partij, in de jaren negentig de grootste partij van het land. In die tijd werkte hij met president, Slobodan Milošević en de oorlogsmisdadigers Vojislav Šešelj en generaal Ratko Mladić. Tegenwoordig is hij de leider van de Servische Progressieve Partij en doet – succesvol – alles om bij de EU in het gevlei te komen.

Het staatshoofd kan in Servië in principe tien jaar lang het bewind naar zijn hand zetten, een regeringsleider daarentegen moet maar zien of hij de wettelijke termijn van vier jaar overleefd. De demonstranten verwachten dat Vučić zich straks opstelt als de Servische Poetin.

Het is waar, voor Vučić is Rusland het land van melk en honing, evenals China en Noord-Korea, waar Servië veel contact mee heeft. Ook de westerse teugels laat hij vieren, want ook de NAVO beschouwt hij als een partner, al is samenwerking met die alliantie nog ver weg. De Duitsers zijn dol op Servië, ze investeren daar jaarlijks voor 4 miljard euro. En daar draait het om: geld.

Onlangs liet Vučić weten ‘volledig achter de wapenindustrie te staan, want die levert geld op’. De oppositie zit in Servië op een spijkerbed. Opposanten zijn lastbakken die je zo hard mogelijk moet weerstaan, vinden de progressieven die zo traditioneel zijn als de pest, echter met mooie woorden het land de EU in paaien.  

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.