#PVV? Xenofobie en angst

PVV-partijideoloog Martin Bosma pleit hartstochtelijk voor het houden van bindende referenda. Voor Bosma staat vast: het volk moet aan de macht. Weg met de elites, ‘zij vertolken minderheidsstandpunten en zijn zo politiek correct als de hel’.

Bosma maakt de fout te denken dat de meerderheid van het volk een homogeniteit is. Vergeet het, want er bestaat geen grotere diversiteit dan hét volk. Wat weet hét volk van politiek? De meeste mensen hebben geen idee hoe ingewikkeld de politiek in elkaar zit. Ze kijken naar het journaal, lezen amper kranten en vergeten dat wat ze zien en lezen veelal de uitkomst is van ellenlange processen. En daar denken ze dan met een referendum verandering in aan te kunnen brengen.

Bosma beschuldigt de elites, zij die door ervaring een brede kijk hebben op de politiek, ervan standpunten in te nemen die indruisen tegen de wil van hét volk. Weer hét volk. Wat doet de PVV eigenlijk voor het volk? De beweging zegt te vertrouwen op – Bosma – ‘de kracht en het oordeelsvermogen van de bevolking’. Ja, ja. De PVV houdt het volk buiten de deur, want ze heeft geen leden. Volgens de PVV is hét volk net zo oerconservatief als de beweging zelf. ‘Het volk wil geen massa-immigratie’, zegt Bosma, ‘geen Brussel en helemaal geen ontwikkelingshulp.’ Dat is de PVV.

Waar belanden we zonder de tegenkracht van de elites? In een wereld vol xenofobie en daarmee gepaard gaande angsten.

IDENTITEIT

De verkiezingswinst van de PVV laat ook de formateurs van het nieuwe kabinet nadenken over populistische standpunten. Stemmen winnen is het doel. De identiteit staat op de agenda. Schoolkinderen moeten naar het Rijksmuseum om zich te laven aan de Nederlandse kenmerken. Evengoed kun je ze naar de Hema sturen of naar een familiefeest, want rookworst en gezelligheid worden ook gezien als de meest kenmerkende eigenschappen van onze cultuur.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.