#Regeerakkoord: niks ‘goed op de centjes passen’

Het door de oppositie geaccepteerde regeerakkoord is bepaald niet ‘sober en goed op de centjes passen’, zoals Rutte het noemt.

Het regeerakkoord is een ijzersterk concept voor de kapitaalkrachtigen onder ons. Het akkoord geeft de markt alle ruimte. Voor aantreding van de 24  bewindslieden van

Rutte 3 sneuvelde de wet voor inperking van kaartverkoop

Nationaal gevoel, vlag in Kamer

In de Tweede Kamer staat sinds de regeringsverklaring een vlag, maar die zal het vertrouwen in de toekomst niet met fier gewapper ondersteunen.

voor concerten, een teken dat het kabinet voorrang blijft geven aan de vrije markt.

Dit kabinet is sober, maar niet echt. Daarom drie vicepremiers en zitten er op meerdere ministeries twee ministers – Buitenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid alsmede op Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gekoppeld. Economie en klimaat, is dat nou wel zo’n goed span? Bovendien waarom heet Klimaat hier niet gewoon Milieu? Het meest groene kabinet ooit, zoals Rutte het trots noemt, maar het heeft iets met klimaat niet met milieu. Kunnen we lekker doorgaan met de kolenexport en houden we mensen aan het lijntje door doldriest te beweren dat we alle kolencentrales sluiten. Dat doen we natuurlijk niet, want er is helemaal geen mimister van Milieu maar van Klimaat en die zal er echt niet voor gaan zorgen dat het hier harder gaat waaien, zodat de treinen nou eens echt kunnen gaan rijden op windenergie.

Met dit kabinet gaan we er allemaal op vooruit. Behalve de rijke ouderen, die zien hun koopkracht dalen. En heb jij je huis afbetaald? Dan mag je gaan dokken voor het eigen woningforfait. Is het nog niet afbetaald? Dan krijg je straks minder hypotheekrenteaftrek.

Het lage Btw-tarief gaat omhoog naar 9 procent. Multinationals daarentegen hoeven geen dividendbelasting meer te betalen, samen met de verlaging van de winstbelasting is dat goed voor kapitaalkrachtige bedrijven en daarmee de banengroei, aldus Rutte.

Banen, veiligheid, eerlijkheid, daar gaat het om, niet om de macht, zegt CDA-leider Buma. Ja maar de macht is nou precies waar het wel om gaat. Geen enkele politicus zegt dat regeren het doel is. In woorden draait het altijd om het grote geheel. Daarom gromde de oppositie wel tijdens het debat over de regeringsverklaring, maar beet niet echt.

Alleen de PvdA wist een bezuiniging – door Rutte ‘een afremming’ genoemd – van 100 miljoen euro op de wijkverpleging te schrappen. Voor de rest gebeurde er hoegenaamd niets en schudde men na afloop van het urenlange debat, dat nauwelijks tot iets leidde, vrolijk de handjes.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.