#Rusland ziet Europa het liefst verdeeld

Op dinsdag 27 juni van dit jaar zijn talloze bedrijven getroffen door een nieuw gijzelvirus. Het blokkeert computers. In de haven van Rotterdam komen de grote containerbedrijven APM en Maersk stil te liggen. Ook TNT en medicijnenfabrikant MSD worden getroffen door het geheimzinnige Petya-virus dat eerder de Oekraïne platlegde.

Het virus sluipt naar binnen via programma’s die het mogelijk maken computers op

Petya-vrus, een cyberaanval uit Rusland?

afstand te besturen. Dagenlang liggen de bedrijven stil. In september werden 21 computersystemen in de VS aangevallen. De Russische virusbestrijder Kaspersky is de eerste die spreekt over ‘not Petya’. Het bedrijf gaat bij de overheid in de VS in de ban. Niemand kan met zekerheid zeggen waar Petya vandaan komt, maar de verwijzingen naar Rusland zijn levensgroot.

Het mag geen wonder heten dat Rusland met klem ontkent iets met de verspreiding van het virus te maken te hebben. Na de boycot van Kaspersky en de oproep vanuit het Westen aan bedrijven om digitale branddeuren in computers te zetten, verbiedt de Russische overheid uit veiligheidsoverwegingen het gebruik van alle buitenlandse software. Aan bedrijven die geen gehoor geven aan de oproep geeft de staat geen opdrachten meer.

Gisteren wees de EU Rusland voor het eerst aan als destabiliserende factor. Het land probeert onder meer de opinie te veranderen met nepnieuws. Onze minister Ollongren van Binnenlandse Zaken noemt pogingen van Rusland om de schuld over de ramp met vlucht MH17 weg te wuiven.

Voor het eerst wordt nu openlijk gesproken over Russische cyberaanvallen en pogingen van Rusland om te infiltreren in de westerse maatschappij. Het past bij de politiek van Rusland om Europa te neutraliseren en wanorde te scheppen, want Rusland ziet Europa het liefst verdeeld.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.