Twee minuten stilte, het kan geen kwaad

´BEPERKTE BEWEGINGSVRIJHEID VOOR JODEN/ verordening 138 – 1941´. Zo stond het op de bordjes in oorlogstijd, ze hingen in alle Nederlandse gemeenten. Van de ruim 107.000 gedeporteerde Nederlandse Joden zijn er 104.000 vermoord.

Op 4 mei herdenken we niet alleen hen, maar ook de omgekomen Sinti en Roma, de

Vallende man, Cor van Kralingen. Foto Peter van Leeuwen

dwangarbeiders, de circa 2.000 verzetsmensen die zijn omgebracht door de vijand en de tienduizenden omgekomen burgers bij bombardementen en andere gevechtshandelingen. Een klein deel van hen, zo´n 4.000 mensen, ligt begraven op het nationaal ereveld in Loenen bij Apeldoorn, waar ook slachtoffers van humanitaire en vredesmissies liggen.

J.M. Hoefnagels, Oosterbeek

Al die namen hebben dezelfde steen, maar een ander gezicht. Ik pik er gewoon een uit, die van de Oosterbeker  Willebrordus Jacobus Maria Hoefnagels die op 21 september 1944 door de Duitsers werd gefusilleerd. De 62-jarige Hoefnagels was contactpersoon binnen de Landelijke Vereniging van Onderduikers. Twee minuten stilte voor een ieder, het kan geen kwaad.

Voor meer informatie over Nationaal Ereveld Loenen, ga naar: https://oorlogsgravenstichting.nl/begraafplaats/19/nationaal-ereveld-loenen

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.