#Werk niet te hard

Werk niet te hard

Wie overwerkt wordt minder vaak ziek. Dat is het uitgangspunt van het nieuws vandaag. Toch kom je daarmee dichter bij de fatale klap die menigeen vlak na het pensioen treft.

Mijn ex-schoonvader werkte als nachtportier. Iedere nacht op, overdag slapen. Niet lang na zijn pensionering kreeg hij ernstige levercirrose, een dodelijke ziekte die men vaak onterecht toeschrijft aan overmatig drankgebruik. Zelden hoor je over oorzaken als hepatitis B en C. Hij liep hepatitis op als soldaat in het voormalige Indonesiƫ. De ziekte werd behandeld maar keerde onvoorwaardelijk terug toen hij met pensioen was.

Nog een voorbeeld. Een oud docent aan de School voor de Journalistiek boekte na een drukke periode een welverdiende vakantie naar een zonnig buitenland. Lekker eten, lekker slapen. Tijdens die weldadige rust kreeg hij een fatale hartaanval.

Stamp het er in, hard werken is niet goed, het kan je leven kosten. Want naast lichamelijke vermoeidheid zorgt het ook voor psychische stress waar allerlei riskante factoren aan vastkleven, zoals een verhoogde bloeddruk. Doe het rustig aan, want wat heb je aan veel geld? Met het ouder worden raken de meesten niet alleen hun geheugen kwijt, maar ook hun geld. Wat daar tenslotte van overblijft is al die centen met de warme hand uitdelen aan de kinderen of goede doelen, en na de dood ook aan de belastingdienst.

Het huis van de overledene is doorgaans binnen vier uur leeg. Wat overblijft zijn wat persoonlijke herinneringen die in de loop van de jaren vaak gaandeweg verdwijnen. Doe het rustig aan.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.