#Wet Orgaandonatie pleegt roofbouw op de doden

Waarom een wet Orgaandonatie? Om na je overlijden goed werkende organen af te staan is prima. Twee miljoen vrouwen en bijna 1,6 miljoen mannen in Nederland doen dat, zij laten het mes in hun lijf zetten voor het leven van een ander.

Donorwet

Donorwet nee, zelf beslissen ja.

Jaarlijks komen ruim duizend mensen in aanmerking voor orgaantransplantatie. Het aantal donateurs lijkt meer dan genoeg, ware het niet dat een lichaam lang niet elk orgaan accepteert. Slaat die nieuwe nier, hartklep, of welk orgaan dan ook, aan dan kun je door met je leven. In Nederland overlijden jaarlijks circa 140 personen aan wie de donortransplantatie voorbij is gegaan. Daarom is het belangrijk om na je dood organen af te staan.

Is daar een wet voor nodig?

Zeggen ze volgende week ‘ja’ tegen de wet Orgaandonatie dan gaat het aantal afgestane organen stormenderhand omhoog. Dan dreigt er een wildgroei aan organen te ontstaan. In Nederland overlijden jaarlijks circa 135.000 personen. Nu zullen die lang niet allemaal toestemming hebben gegeven voor orgaanverwijdering, maar we kunnen er wel vanuit gaan dat het aantal orgaanverwijderingen door de op stapel staande wet met tienduizenden per jaar omhoog zal gaan. Natuurlijk, dat is goed nieuws voor de donor- patiënten, maar we kunnen er ook een levendige handel mee gaan bedrijven.

Daarom hoop ik dat die wet er nooit komt. Eigen initiatief komt op de eerste plaats. Neem zelf de beslissing. Het is een krankjorum idee van Pia Dijkstra om de staat de scepter te laten zwaaien over de doden. Het standpunt dat de familie orgaanverwijdering kan tegenhouden zal straks door sociale motieven terzijde worden geschoven. Deze initiatiefwet pleegt roofbouw op de doden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.