Aftreden kabinet is symbolische daad

Wat lang gold als onmogelijk is nu waar: het kabinet is weg. Een maand voor het verkiezingsreces is dat een symbolische daad. 

Geert Wilders wijst erop dat alle politiek betrokkenen bij de kindertoeslagaffaire beslist niet mogen terugkeren in het parlement. In elk geval keren minister Wiebes en het Kamerlid Asscher niet meer terug.Voor het gemak vergeet Wilders dat ook de PVV heeft ingestemd met de maatregelen om fraude bij de kindertoeslag te keren, waarbij duizenden ouders onrecht is aangedaan.

Kamerlid Lodewijk Asscher (PvdA) koos gisteren eieren voor zijn geld. Hij vertrok als lijsttrekker. Zijn vertrek maakte voor de Pvda de weg vrij om steun te verlenen aan de GroenLinks-motie van wantrouwen tegen Rutte 3. Was die motie ingediend dan was Rutte 3 sowieso gevallen. Voor een kabinet is het altijd beter het hoofd recht te houden en dat is nu gebeurd.

Boete

De goede voornemens die Rutte vanmiddag bekend maakte zijn niet nieuw: een nieuw toeslagensysteem en een betere informatievoorziening liggen al op de plank. D66 en GroenLinks willen meer openheid. Er moet een ombudsman voor journalisten komen om sneller overheidsinformatie te vergaren. Informatie waarin niks is weggelakt.

Voor het oog van de natie is er nu boete gedaan. Maar daar schiet het land alleen iets mee op als het systeem verandert. Zo is de PvdA bezig met de opbouw van een nieuwe verzorgingsstaat, waarbij de door de liberalen gepropageerde zelfredzaamheid eraf moet.

Ongeluk

Is dit aftreden het ongeluk van Rutte waarmee hij een nieuw premierschap op zijn buik kan schrijven? Ik denk het niet, als is en blijft de politiek een gevaarlijk moeras. Rutte en zijn kabinet blijven missionair ten aanzien van de coronacrisis – en dat is maar goed ook. Rutte leeft mee met de gedupeerden van de toeslagenaffaire en toont hart voor de coronacrisis. Van links noch rechts heeft hij iets te duchten of de PVV moet straks bij de verkiezingen de VVD overtreffen, maar dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Maar wat als de PVV tweede wordt, wat heel goed mogelijk is, komt die partij dan in de regering? Het is maar helemaal de vraag of andere partijen willen samenwerken met deze oerconservatieve partij, die zich onder meer hard maakt voor het niet dragen van hoofddoekjes en Hollandse gezelligheid.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.