Bouw speciale Covid-ziekenhuizen

Op 10 januari noteerden we 6.657 coronabesmettingen. Vanaf 11 januari begon de curve te zakken. Door de strenge lockdown zitten we nu al een week op ruim 3.500 besmettingen per dag. De R-factor staat op 0.91, dit is een schatting, in werkelijkheid kan hij iets hoger of iets lager liggen.

Het feit dat de Coronawet is verlengd tot 1 juni geeft aan dat we nog lang niet van dit virus

Bij het begin van de Covid-crisis werd een ziekenhuis in Brabant voorzien van een speciale uitbouw. Waarom bouwen we geen speciaal Covid-hospitaal?

af zijn. En de grote vraag is of we er ooit van afkomen. De kans dat de R-factor straks weer omhoog gaat door het Britse virus is niet uitgesloten. Daarnaast moeten we rekening houden met allerlei mutaties en  coronavaccines die mogelijk niet werken tegen nog te ontstane mutaties.

Een maand geleden lagen er 2.562 Covidpatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 711 op de IC’s. Er is nu sprake van een lichte daling. Op 8 februari lagen er 2.034 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 542 op de IC’s. Daar gaat het dus nog steeds niet goed. De klachten van veel Covidpatiënten houden lang aan en zo ook hun ligduur. Waar wel verbetering merkbaar is zijn de verpleeghuizen. Waren er op 10 januari nog 861 verpleeghuizen met een besmetting, nu is dat aantal gereduceerd tot 579 verpleeghuizen. In Nederland staan ruim 2.300 verpleeg- en verzorgingshuizen.

Wachtrij

Nederland telt zo’n 300 ziekenhuizen waarin, bij voldoende personele bezetting, 12.500 bedden staan. Er zijn berekeningen waarin wordt uitgegaan van ruim 37.000 bedden maar in de praktijk wordt dat aantal nooit gehaald. Coronapatiënten leggen een groot beslag op het zorgpersoneel daar deze groep een veel grotere zorgvraag nodig heeft dat de meeste andere patiënten. Hierdoor komt de overige zorg in de wacht te staan.

Nu Covid langer duurt dan gedacht is het helemaal niet gek om een aantal speciale Covid-ziekenhuizen te laten bouwen, zodat de reguliere zorg op normale wijze door kan gaan.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.