Verdiep je in feiten, laat je niet misleiden

Hoe komt het dat het geloof in krankzinnige complottheorieën de kop opsteekt? Wat Qanon zegt, daar moet toch iets van waar zijn. Daarover ben ik kort: Qanon is geen hoge overheidspief die geheime informatie opdist uit de deep state. De deep state bestaat niet, er is geen mondiale elite die uit is op het creëren van een wereldregering of zich schuldig maakt aan satanisch ritueel kindermisbruik, zoals de aanhangers van deze theorie vurig geloven.

Het geloof in complottheorieën wordt vooral ondersteunt door sociale media waarin aanhangers van Qanon meer vertrouwen hebben dan in de mainframe media, die volgens hen alleen maar smerige leugens verkopen. Feiten moet je niet geloven, ze zijn niet echt, hoorde ik laatst iemand verkondigen, en zij geloofde er heilig in. Daarmee stel je het geloof in je eigen IK, je eigen waarheid, boven alles. Je ziet het gebeuren bij Thierry Baudet, iedereen is tegen hem, maar hij blijft ontkennen en zichzelf op de voorgrond plaatsen door een lijstrekkersverkiezing uit te schrijven. Zo verliest de domme gans iedere geloofwaardigheid.

Tegen de feiten ingaan, we zien het ook bij Trump en Poetin. Beide presidenten liegen dat het gedrukt staat. Poetin komt ermee weg, hij is een autoritaire leider. Trump is overwonnen door de democratie, al wil hij het nog steeds niet toegeven. Leiders van dit niveau zijn geen zegen voor een land, ze brengen slechts ellende. Hetzelfde geldt, zij het in mindere mate, ook voor Thierry Baudet.

Ook journalisten kunnen aanhangers zijn van complottheorieën. Neem Karel G. van Wolferen, emeritus-hoogleraar en oud-correspondent van de NRC in Japan. Hij is vaak te zien op het alternatieve YouTube kanaal Café Weltschmerz waar ze door middel van burgerjournalistiek, what ever that may be, tal van maatschappelijke onderwerpen aan de kaak stellen. Maar let op: de werkelijkheid wijkt sterk af van de mainstream media. Rusland heeft MH17 nooit neergehaald, Orban is een goede president voor Hongarije, alle Covid-maatregelen zijn fout, en klimaatverandering is een hoax. Hoe is het mogelijk dat een weldenkend journalist, en dat is Karel van Wolferen, zulke idiote theorieën de wereld in slingert? Je gaat denken dat hij geld uit Rusland krijgt of er genoegen in schept de samenleving in de war te sturen, wat hem niet lukt.

Nog erger is het aantal mensen dat in die humbug gelooft. Ze laten feiten wat ze zijn, stappen liever over naar fantasievolle verhalen. Verhalen vol spanning, waaruit je leert dat wij, gewone burgers, altijd bespeeld worden door machtige regeringen. Wij, de kleyne luyden, staan, zo willen ze ons doen geloven, aan de rand van een onpeilbare afgrond, voortdurend smachtend naar een wonder dat maar niet komt. Gelukkig weten zij wel hoe het zit, zij hebben er immers voor doorgeleerd en doorschouwen de wereld. Zij bieden stof tot nadenken, het is een zienswijze die aanzet tot chaos en verzet. Maar dat is pas spannend. Leiders als Poetin, Xi Jingping en Trump juichen het van harte toe. Ik zeg: wordt wakker, laat die complottheorieën links liggen, verdiep je in feiten, lees een goede krant. Laat je niet misleiden!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.