Corona-crisis over piek, maar dan…?

De coronacrisis lijkt over zijn piek heen te zijn. Het aantal sterfgevallen neemt langzaam af en het aantal corona patiënten op de IC’s daalt. Toch komen er bij ons dagelijks meer dan duizend corona-patiënten bij. Hoe ziet de toekomst er uit?

Het is nog veel te vroeg om afstand te nemen van de maatregelen die de verspreiding vancoronaviris het virus tegengaan. Doen we dat wel, dan is de kans groot dat het virus zich razendsnel verder verspreid.

In Nederland duurt Covid-19 nu bijna twee maanden. Hier heeft de ziekte tot nu aan ruim 7.000 mensen het leven gekost, waarvan 3.684 geteste patiënten, de overige overleden (merendeels on-getest) thuis of in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Covid-19 heeft onze maatschappij drastisch veranderd. Alles draait om spreiding. De anderhalvemetersamenleving is in gang gezet en zal nog geruime tijd blijven. Zo houd je het virus tegen en bescherm je de kwetsbaren. Thuiswerken is het nieuwe normaal. Maar wat moet je als taxichauffeur, musicus of stratenmaker? De wereldeconomie is als een plumpudding in elkaar gezakt. Miljoenen verliezen hun baan. Het Internationaal Monetair Fonds spreekt van de grootste inzinking sinds de Grote Depressie in de jaren dertig.

Uitbraak

Nog steeds is niet duidelijk waar het virus precies vandaan komt. Het vooraanstaand medisch tijdschrift The Lancet bericht dat een laboratorium in de buurt van de markt in Wuhan onderzoek doet naar coronavirussen op vleermuizen. Volgens het magazine heeft een derde van de eerste groep onderzochte corona-patiënten de markt in Wuhan nooit bezocht. Ook de actie van de Chinese overheid om de verspreiding van het virus tenminste een maand lang stil te houden geeft, samen met het verwijt van de VS en Australië aan de WHO, die verkeerde informatie zou hebben verstrekt over het virus, te denken. President Trump heeft aangekondigd China hard te treffen als blijkt dat de virusuitbraak ‘geen vergissing’ was.

Mogelijk zijn er nog jaren nodig om de pandemie de baas te kunnen. Immuniteit tegen het virus en een vaccin zijn noodzakelijk. Beide gaan langzaam, de immuniteit staat hier nu op 3 procent, terwijl tenminste 60 procent nodig is. We gaan het straks proberen op te lossen met apps, maar die verstoren de privacy en zijn niet verplicht, ook kwalitatief staan ze niet bijzonder hoog aangeschreven, zodat ze vooralsnog lijken op fopspenen.

Doomsday-klok

Covid-19 geeft ons een slechte economische toekomst. Slechte economieën leiden doorgaans tot nog meer en vaak ook grotere ellende. Dat deze situatie een schoner milieu tevoorschijn roept waag ik te betwijfelen. Laat ik ervan uitgaan dat de beperkende maatregen gaandeweg worden afgebouwd en het leven zijn normale gang herneemt, dan verwacht ik een abnormale economische race om het verlies in te halen. Maar blijven de maatregelen lang van kracht en verdiept de economische wanorde zich verder, dan tikt de Doomsday-klok de laatste honderd seconden weg naar middernacht.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.