Corona is economisch mijnenveld

Corona is een economisch mijnenveld. Het stoort zich aan niets. De economie zakt als een pudding in elkaar. Horeca, uitzendbranche en ZZP’ers treft het keihard. Het UWV draait overuren voor uitbetaling van uitkeringen aan werkloze ZZP’ers, die niets hoeven terug te betalen.

Hoewel er nog steeds schot zit in de woningverkoop – er wordt zelfs nog boven de vraagprijs geboden – stijgt de rente op hypotheken en gaan de huizenprijzen binnenkort omlaag.

Voor het behoud van de economie stopt onze overheid er tussen de tien en twintig miljard mijnenveldeuro in. De Europese Centrale Bank pompt 1100 miljard euro in de coronacrisis. Er ligt een Europees akkoord van zo’n 550 miljard euro om de crisis te tackelen, ook is er een miljarden euro’s slurpend herstelakkoord in de maak.

De ING luidt de noodklok. In het meest ‘gunstige’ geval valt onze economie met 6 tot 8 procent terug. In de nabije toekomst leidt dit tot een sterke stijging van de werkloosheid. Kijkend naar de werkloosheidscijfers in de VS houden we ons hart vast, want daar benadert de werkloosheid nu al met 20 procent het percentage van de Grote Depressie (25 procent).

Het enige voordeel dat corona ons biedt is de afname van de luchtverontreiniging. Nooit eerder was de lucht zo blauw. Voor het eerst sinds jaren ligt het auto- en vliegverkeer nagenoeg stil. Op het eerste gezicht lijkt het een prima start voor een nieuw geluid, een groene economie, maar dat is een droom. Zodra dit spookachtige virus onder controle is gaan de motoren weer aan en razen we af op een nieuwe crisis.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.