Corona geen Zwarte Dood

Er zijn er die het coronavirus vergelijken met de pest. De Zwarte Dood was een overweldigende killer die tussen 1347 en 1721 afschuwelijke slagen uitdeelde in de Lage Landen.

De pest zorgde voor brandhaarden, was ook wereldwijd aanwezig, maar nooit op hetzelfde

De pest was de dood, de beeltenis daarvan is te zien op de Olofskapel in Amsterdam.

moment, zoals corona. In de Lage Landen stierf 60 procent van de bevolking aan de pest.

Ook de pokken, kinkhoest, roodvonk, cholera en meningitis veroorzaakten ernstige epidemieën. Ook TBC was een killer. Die ziekten hebben we er onder gekregen.

Corona is enigszins vergelijkbaar met de Spaanse Griep, een pandemie die rondwaarde na WO1. Ook die beschouwden ze in het begin als een onbeduidend griepje. In Milaan stierven 8.000 mensen aan de Spaanse Ziekte.

De Spaanse Griep trof vooral ondervoede patiënten. Arme delen van het land, zoals Drenthe en Twente, kregen het hard te verduren. In Vriezenveen – 6.000 inwoners – stierven in twee weken tijd 48 mensen aan de Spaanse Griep.

‘Het eigenaardige is dat er van regeringswege of gemeentewege absoluut geen maatregelen worden getroffen om het gevaar voor besmetting tegen te gaan’, schreef De Telegraaf in die tijd.

De regering – aldus de krant – liet weten dat ‘het nu meer dan ooit geraden is de meer algemenen hygiënische maatregelen in acht te nemen’. Verder raadde ze aan ‘om volksophoopingen, met name kermissen en dergelijke, waar ook vaak de matigheid niet voldoende betracht wordt, te laten’. Niemand hield zich eraan.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.