Corona voor 80 procent familie van SARS

Het corona-virus klimt steil omhoog. Steeds meer mensen in Nederland raken besmet. Qua aantal besmettingen zitten we in de rij net onder Italië en Spanje.

Dit virus is niet mis. Corona behoort tot de adem berovende virussen.

Corona (kroon) bestaat uit een holte, omlijst door een hele reeks uitsteeksels. In de holte huist het erfgoed van het virus. Het virus zelf kan niks – dit in tegenstelling tot een bacterie, die wel leeft. Om zich te vermeerderen moet het een passende partner vinden. Vindt het die, dan haken de uitsteeksels van de kroon zich vast in een cel en geeft het virus zijn erfgoed af. De geïnfecteerde cel produceert nu steeds meer virussen.

Corona veroorzaakt ook de ‘normale’ verkoudheid en de ‘normale’ griep. Tot 2003, want in dat jaar kregen we te maken met een uiterst gevaarlijke corona-variant: SARS, werkelijk een ziekte die ernstige longaandoeningen veroorzaakt (sterftecijfer 10 procent). Let op:

Covid-19 – corona – is voor 80 procent verbonden aan SARS.

Corona is een levensbedreigende ziekte die, zoals het er nu uitziet, vooral gevaarlijk is voor risicogroepen, zoals ouderen en mensen met onderliggend lijden.

SARS – tot 2004 een pandemie – werd overgebracht van dier op mens, evenals malaria, ebola en HIV. In de dieren –meestal apen – muteerde het virus en sprong over op de mens. Pandemieën komen steeds vaker voor omdat mens en dier veel dichter op elkaar leven dan voorheen.

Is mutatie van het virus gevaarlijk? Mogelijk, maar we weten het niet. Juist daarom zijn de strenge maatregelen die we nemen om verspreiding te voorkomen niet gek.

Eerder was er de Spaanse Griep die aan 20 miljoen – mogelijk meer, de cijfers werden in die tijd, het was vlak na WO1, niet goed bijgehouden.

Er zijn berichten dat als de R uit de maand is het virus, dat warmte haat, verdwijnt. Dus geen paniek, was je handen, schudt geen handen, nies in een papieren zakdoek of je elleboog, bezoek geen grote gezelschappen en blijf thuis bij verkoudheid.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.