Corona zorgt voor teruggang

We luiden het jaar uit met meer sterfgevallen dan ooit. De zeis van het coronavirus heeft ruim 13.000 extra levens geveld. Waren we bij de eerste golf nog optimistisch over een snelle beëindiging van corona, bij de tweede golf is die hoop verdwenen. Angst en onzekerheid overheersen.

Komt het snel weer goed met de economie? We hebben er een hard hoofd in. Over de hele linie is sprake van teruggang. Ook het vertrouwen in de koning raasde naar beneden. Ik heb Oranje altijd al een achterhaald instituut gevonden, nu komt er een generatie op die mijn mening deelt. Steeds meer jongeren wijzen het koningshuis af. Blijft toch vervelend dat 60 procent van de Nederlanders achter Oranje staat. Wie kan er nou blij zijn met een spelevarende koning in een bootje van twee miljoen euro die in coronatijd op rijkskosten naar zijn peperdure – van ons belastinggeld betaalde – vakantievilla in Griekenland vliegt? Met een jaarsalaris van een miljoen belastingeuro’s inclusief 5 procent salarisverhoging – 50.000 euro – flonkert de koning in coronatijd boven alles uit. Heb ik het nog niet over de 5 miljoen belastingeuro aan personeelskosten.

Brexit

We mogen in onze handen knijpen dat er geen no-deal brexit is gekomen. Toch zal het niet meer worden als voorheen, ook dat is teruggang. Maar verloopt de handel in de brexit goed dan zal het me niet verbazen als meer landen in de EU straks ook voor deze optie kiezen. Voor Nederland pakt de deal, zoals het er nu uitziet, niet slecht uit. Weliswaar zijn onze vissers opgezadeld met een beperking van de visvangst in Britse wateren, maar ze hebben het vooruitzicht op een behoorlijke EU-compensatie. Wel jammer voor die studenten die meedoen aan het uitwisselingsprogramma van de Erasmusuniversiteit, die moeten nu elders aan de slag, al zal het me niet verbazen als daar een oplossing voor komt.

Bijstand Wijdemeren

De uitkeringsstorm in de gemeente Wijdemeren heeft de landelijke politiek bereikt. Terecht. Hoewel de koning vergoelijkend spreekt dat we ook de minima niet mogen vergeten hebben regelneukers daar het leven van een vrouw in de bijstand tot een ware hel gemaakt. Ambtenaren stelden vast dat haar moeder haar bij tijd en wijle voorzag van leeftocht. Terugbetalen moet ze: inlichtingenplicht geschonden dus ruim 7.000 euro terugbetalen, zo heeft een rechter bepaald, die haar tevens voorzag van een pittige boete waardoor de totale schuld nu 10.000 euro bedraagt. Nu de Kamer erover valt blijkt de gemeente Wijdemeren de zaak toch nog eens nader te willen bekijken.

Opnieuw is dit een voorbeeld van wat het rechtse kabinet heeft veroorzaakt met het beleid om koste wat kost fraude te voorkomen en de zwakkeren in een hoek te drukken. Eerst was er de belastingdienst die als een coyote op ouders met kinderen in de opvang joeg. En nu de zaak in Wijdemeren die lang niet de enige zal zijn. Toch zullen velen in maart weer op de VVD stemmen, want links vinden ze veel te zacht.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.