Coronacrisis is politiek gevaar

De angst voor het coronavirus, vooral de economische malaise, neemt toe. Rechtse demonstranten in Amerika roepen op tot een stop op de beperkende maatregelen. Ze krijgen steun van Trump.

Hebben ze gelijk? Ik kan me voorstellen dat je aan de slag wilt om verder economisch verlies te voorkomen, maar bedenk dat je te maken hebt met een virus waarvan we niets weten. Komt het uit een vleermuis of een lab? Is er mee geknoeid? We reageren puur op speculaties. Door die onzekerheid wakkert de angst verder aan.

Onze regering laat zich leiden door virologen, ze legt sancties op en zet de democratie buiten spel, wat nu verstandig is, de regering kan niet anders. Maar wat als deze crisis maanden zo niet jaren gaat duren? Lopen we dan de kans terecht te komen in een technocratie, een wereld waarin deskundigen en niet politici het beleid bepalen? Daarmee zie je hoe gevaarlijk deze crisis in politiek opzicht is.

Het leven verandert drastisch en de controle neemt steeds verder toe, zeker als er straks apps komen. Onze vrijheid staat onder druk. We moeten thuisblijven, mogen alleen in het OV als het strikt noodzakelijk is en hebben een verbod om dicht bij elkaar te komen. Dit alles vinden we nu nog normaal omdat het onze gezondheid ten goede komt, maar gegarandeerd, op een gegeven moment zijn we het zat en verbreken die anderhalvemetersamenleving. Dat zou aangemerkt kunnen worden als een inbreuk op onze nationale veiligheid. En nu wordt het eng, want daarmee raken we aan het totalitarisme, iets wat God verhoede.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.