Covid-19 brengt staat van beleg

We leven in Nederland in een staat van beleg. Vrijheden en burgerrechten zijn ons door de overheid ontnomen. De anderhalve meter samenleving viert hoogtij. Een te volle trein wordt ontruimd. Op een Rotterdammer die zich niet hield aan het voldoende afstand nemen is geschoten.

We luisteren niet naar politici, maar naar wetenschappers uit het Outbreak Management Team, de architecten van

Protest in Den Haag tegen de lockdown. Tachtig mensen werden gearresteerd omdat ze geen 1,5 meter afstand hielden.

de lockdown. Heel begrijpelijk, maar kijk je naar de andere kant dan zie je een in elkaar geklapte economie. Het is een duivels dilemma. De epedemie is door de beperkingen ingeperkt. Langzaam gaan de beperkingen er nu vanaf, maar van het virus zijn we niet af. Mogelijk grijpt het straks opnieuw om zich heen, dan keren de beperkingen terug en is er kans dat de coronacrisis uitgroeit tot een oneindige kwelling.

Wat tot nader order blijft is de anderhalve meter samenleving met de daaraan verbonden beperkingen. Straks geven telecomproviders aan de staat door waar je bent. Je bent verplicht in het OV mondkapjes te dragen, mind you die laten 40 tot 80 procent van de besmettelijke druppels door. Helpen nauwelijk, maar draag je geen kapje dan krijg je een forse boete. Whatsapp-berichten screenen je doen en laten. Bedrijven die gebruik maken van de loondoorbetalingsregeling kunnen straks namens de staat de boete verliezen op het ontslag van werknemers of ze verplichten tot omscholing. Boven de zestig jaar ben je bervattelijk voor het virus, daaronder neemt het risico drastisch af. Grote kans dat 70-jarigen straks terechkomen in de kale berm van het maatschappelijk leven.

Hoe lang houden we dit vol? Tegen de beperkingen is in Duitsland een tegenbeweging ontstaan, het Querdenken. Krijgen wij daar ook mee te maken? Evenals het virus is dat onduidelijk. Vaststaat dat een rigoreuze versoepeling van de maatregelen slecht is voor de gezondheid en een slechte gezondheid is slecht voor de economie. En om de onzekerheid verder aan te wakkeren: het is maar helemaal de vraag of we door de versoepeling in de komende maanden de handen blijven wassen en afstand houden. Dat geldt zeker voor degenen onder de 60 jaar, want zij gaan er wellicht vanuit dat hen niets overkomt. Vergeet het. In Zuid-Korea werd de lockdown versoepeld, het virus sloeg meteen toe onder jongeren en de regels zijn er verscherpt.

Dat alles maakt de coronacrisis onzeker, maar is dat niet precies wat China wil? Op het gevaar af een complotdenker te zijn ga ik hier nog even op door. Kijk naar de wereldkaart waarop de verspreiding van Covid-19 staat aangegeven. In West-Europa, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Amerika zijn de meeste besmettingen en vallen de meeste coronadoden. Afrika, waar China veel belangen heeft, valt er opmerkelijk genoeg nog steeds buiten.

Laboratorium

Hoe komt het toch dat in China zes mensen per 100.000 inwoners sterven, terwijl dat er in de VS 376 zijn? Is er geknoeid met het genetisch profiel van het virus? Dit stelt de nobelprijswinnaar Luc Montagnier, de ontdekker van hiv. Vraag blijft of het echt waar is, want het schijnt uiterst moeilijk te zijn om een virus in een lab te kweken. Ja, het kan, maar alleen onder zeer strenge regels. Maar wat als die regels expres of per ongeluk genegeerd zijn? Dan ontsnapt het virus, zoals president Trump stelt. Maar elk bewijs daarvoor ontbreekt. Hoewel Amerikaanse veiligheidsdiensten al wel jaren geleden melding maakten van een onveilige situatie in het lab in Wuhan.

Vaststaat dat het virus hard op weg is onze samenleving te vernietigen. De eerste demonstratie in Nederland tegen de lockdown is gepasseerd. Het protest kostte tientallen mensen hun vrijheid. Covid-19 beknelt niet alleen onze gezondheid maar ons hele bestaan.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.