Crisisstaf Servië stopt subiet

Wat is er aan de hand in Servië? Het land vaccineert de sterren van de hemel, daarmee kan het zich meten met het Verenigd Koninkrijk, en dan gebeurt er iets vreemds. De bijeenkomst van de crisisstraf, bestaande uit medici die beslissen over een lockdown, is maandag subiet geschrapt.

Epidemioloog dr. Predrag Kon: ‘De Crisisstaf is uitgesteld, dat is waar. Waarom? Daarop

Epidemioloog dr. Predrag Kon: ‘De Crisisstaf is uitgesteld. Waarom? Daarop heb ik geen antwoord.’

heb ik geen antwoord.’ De sessie was ruim van te voren aangekondigd, bericht de Servische nieuwszender B92. Hij stond gepland voor dinsdag, deelde Kon mee. Naar verwachting zou er een nieuwe, strengere lockdown komen.

Alles open

Epidemioloog Branislav Tiodorović drong er op aan om de werktijden gedurende een week drastisch te verkorten en alle cafés en restaurants te sluiten. Sinds de uitbraak van corona sluiten in Servië de horecagelegenheden en winkels van zaterdag 12 uur tot maandagochtend zes uur. Maar door de week is alles gewoon open tot 8 uur ’s avonds, supermarkten tot 21 uur. Apothekers en tankstations hoeven zich niet aan de verordening te houden.

Afstand bewaren en mondkapjes zijn verplicht. Thuiswerken wordt aangemoedigd. Op bezoek gaan bij ouderen in verzorgingshuizen is tot een kwartier gelimiteerd. Het is de vraag of je het grote aantal besmettingen hiermee voorkomt. In Servië raken dagelijks duizenden mensen besmet met covid-19. Alleen al gisteren 4.576 besmettingen (Servie telt zeven miljoen inwoners). Officieel meldt het land 4,599 doden. De vraag is of deze cijfers kloppen, want volgens Balkan Insight zou het werkelijke aantal vele malen hoger liggen.

Kritiek uiten op de cijfers heeft in Servië nauwelijks zin. Doe je het toch, dan kun je problemen verwachten, zo bleek onlangs toen Aleksandar Martinovic, parlementslid namens de regerende SNS, zei dat ‘iedereen die kritiek heeft op de autoriteiten in een zak zal worden geslagen’.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.