Depressie in de maak

Corona vernielt de georganiseerde productieketen. De aanvoer uit China is gestopt. De olieprijs staat op het laagste niveau sinds 2003. De beurzen zakten diep in het rood, waarna ze langzaam opveerden. Dit neemt niet weg dat we afkoersen op donkere economische tijden, zelfs een economische depressie is niet ondenkbaar.

De onzekerheid over corona maakt ook beleggers angstig. De discussie over de olieprijzen tussen Rusland en Saoedi-Arabië veroorzaakte een beurscrash, die bijna net zo erg was als

Corona trekt de economie in een depressie

de crash op die gedenkwaardige Black Monday, 19 oktober 1987. Maar in crisistijd verandert het nieuws snel, want vandaag – vrijdag 20 maart – staan de beurzen weer op winst.

Nederland is een rijk land, als tegenwicht tegen de uitzonderlijke coronacrisis zijn er miljarden euro’s in kas. Maar er is ook angst, angst die ons aanzet tot hamsteren. Angst voor de onheilspellende woorden van minister-president Rutte: ‘Een groot deel van de bevolking zal besmet raken door dit virus.’ Tegelijk zijn we nuchter en zetten alles op alles om verspreiding van het virus te voorkomen. Daarom leggen we niet alleen bedrijven stil, maar ook de horeca, de scholen, musea en verpleeghuizen. Het zijn ongekende maatregelen voor een land in vredestijd.

Steun

Corona is geen ondernemersrisico daarom trekt het Kabinet tientallen miljarden euro’s uit voor steun aan bedrijven en ZZP’ers. De ECB pompt 870 miljard euro in de economie wat geldlenen goedkoper maakt. Wanneer er niet te veel administratieve rompslomp bij komt is die steun snel geregeld. En de steunverlening kunnen ze lang volhouden, desnoods drukken ze geld bij. Het is wel een uiterste maatregel, want daardoor stijgt de inflatie (geldontwaarding). Pas op, want er zijn schrikbarende voorbeelden van over wat die doet, denk aan de economische crisis van begin jaren twintig in Duitsland, daar moest je met een kruiwagen vol geld naar de winkel om een brood te kopen.

In Nederland duurt de coronacrisis nu 23 dagen en we merken de grote en heel nare economische gevolgen. Het is te hopen dat de ongekende financiële maatregelen daar verandering in brengen, maar de eerste tekenen van een mogelijke neergang zijn al zichtbaar. Flexwerkers verliezen hun job. Talpa Network heeft ‘draconische maatregelen’ aangekondigd, hoeveel ontslagen daar gaan vallen is nu nog onbekend. Ruim 80.000 bedrijven hebben werktijdverkorting aangevraagd. Van 300.000 werknemers staat de baan op de tocht. De rek is eruit. Ondertussen stijgen hier en daar de rentetarieven. Hoe dan ook er volgt een forse economische krimp, mogelijk een depressie. Hoe erg die wordt is helemaal afhankelijk van de duur en verdere ontwikkeling van de coronacrisis.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.