Doodlopende straat

De anti-Covid-19 vaccins staan in de startblokken. Niemand weet wat ze precies gaan doen. Ben ik straks met één of twee inentingen enkele weken of enkele maanden beschermd tegen het venijnige virus? Vooralsnog blijft het gissen.

Daarbij komt dat de kans op een derde coronagolf niet is uitgesloten. Zeker als we geen

De onnuttige discussie over mondkapjes is vandaag bezegeld, ze zijn verplicht.

ingrijpende maatregelen nemen blijft de kans daarop groot. In de eerste golf was er een intelligente lockdown en die heeft gewerkt. Binnen twee weken zagen we een daling van het aantal Covid-19 patiënten. Nu testen we meer, maar beperkende maatregelen lappen we grotendeels aan onze laars waardoor het aantal ziektegevallen al ruim negen weken naar de vijfduizend per dag reikt, soms zelfs meer. Vergeet niet dat wij in oktober één van de zwaarst besmette landen in de EU waren, zelfs het buitenland was daarover verbaasd.

De maatregelen voor de aanpak van corona zijn nu vastgelegd in een spoedwet, maar daarmee hou je het virus niet buiten de deur. Het verplicht gebruik van mondkapjes, zoals dat vanaf vandaag geldt, had veel eerder ingevoerd moeten worden. In plaats daarvan ontstak er een nutteloze discussie over het nut ervan. Geloof mij, die kapjes helpen om de doodeenvoudige reden dat alle beetjes helpen.

Om het aantal virusbesmettingen drastisch te laten dalen is een complete lockdown de beste optie. Maar vrijwel niemand – en zeker ons liberale kabinet niet – ziet er heil in. Voor hetzelfde geld kun je zeggen: een complete lockdown zuigt ons financieel leeg. Ja, het virus zakt ermee weg, maar keert even hard terug als de maatregelen zijn opgeheven. Moeten we alle hoop vestigen op de vaccins? Nogmaals, dat weten we niet. Daarom heb ik het gevoel in een doodlopende straat te staan. Hoe we er uitkomen is hoogst onzeker.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.