Economie zakt als plumpudding in elkaar

De coronapandemie heeft de economie in de diepste economische recessie ooit gebracht. De teruggang is al vergeleken met de windhandelcrisis van 1720, een internationale effectencrisis, die Engeland nationaal ontwrichtte.

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) verdwijnen er wereldwijd 305 miljoen voltijdbanen. In Nederland is het productievertrouwen met 28,7 procent gekelderd, het laagste niveau ooit.

De beperkende maatregelen hebben een waar slagveld aangericht. De verliezen zijn groot en prijsstijgingen niet uitgesloten. Er is veel verborgen werkloosheid. De kans op ontslag neemt toe. Vervalt straks de boete op ontslag dan regent het ontslagen. Aan de andere kant: bij geen ontslag gaan meer bedrijven failliet wat nog slechter is voor de economie. Het is goed dat bij ontslag omscholing is opgenomen.

Hoelang de pandemie gaat duren is onmogelijk te zeggen. Duidelijk is wel dat er eens een eind komt aan de steunmaatregelen. Niet alleen staatssteun, maar ook de steun van de banken is eindig. De banken geven nu aan ruim 170.00 bedrijven uitstel van betaling. 28.000 consumptieve hypotheken en leningen zijn opgeschort.

Het consumenten- en ondernemersvertrouwen was nog nooit zo laag. Maar het vertrouwen in de aanpak van de coronacrisis is nog steeds groot.

Een onzekere crisis als deze is ongekend. De koek brokkelt steeds verder af, desondanks

De koek brokkelt steeds verder af, desondanks verwachten we een blinkende ster aan de horizon.

verwachten we een blinkende ster aan de horizon.Vooral de horeca en detailhandel zijn vergelijkbaar met een schip dat zwaar slagzij maakt, evenals de reisbranche, de organisatiebureaus voor evenementen, de cultuursector en de sportscholen. Zij hoeven niet te rekenen op ongebreidelde steun van de staat, zoals de KLM. Het gevolg? Meer armoede, die tendens is al zichtbaar onder jongeren. De aanloop bij de voedselbanken neemt toe. ZZP’ers raken steeds meer in het nauw, zeker als straks het inkomen van de partner meetelt en ze geen uitkering meer ontvangen.

De onzekerheid over de crisis kan leiden tot gedragsaanpassingen waarbij vooral jongeren het op 1,5 meter afstand houden aan hun laars gaan lappen omdat zij – in tegenstelling tot ouderen – het minst te vrezen hebben van de ziekte. Om dit te voorkomen wordt er nu gewerkt aan een wet waarin de 1,5 meter maatschappij geregeld is. Zo komen we steeds meer in de staat van beleg.

Maar evenals tijdens de windhandelcrisis zit Nederland nog altijd aan de goede kant. Ook toen zorgde ons sterke financiële stelsel ervoor dat we niet vast kwamen te zitten in de economische modder. Kijk naar ABN Amro, met een verlies van 395 miljoen euro zit de bank nog lang niet op zwart zaad. Ook nu lijken we de dans macabre te ontspringen, dat neemt niet weg dat velen de financiële ellende aan den lijve gaan ondervinden.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.