Geen dode prominenten bij Muur Mussert

Het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte in Scheveningen zijn tot Rijksmonument verklaard. Ook de Muur van Mussert, is een Rijksmonument. De vervallen muur, waarop ir. Anton Mussert zijn fascistische redevoeringen hield, staat op de Goudsberg in Lunteren.

Hier luisterde de Nationaal-Socialistische Beweging naar Hagespraken en hield parades, die een flauwe afspiegeling waren van de rijks partijdagen van de NSDAP in Neurenberg. Tussen 1936 en 1940 woonden zo’n 20.000 mensen per keer de bijeenkomsten bij. Volgens de NSB waren het er altijd veel meer. Er waren hier zes bijeenkomsten, altijd op Tweede Pinksterdag. De laatste, de Hagespraak der Bevrijding, was op 22 juni 1940 toen een Duitse bommenwerper laag overvloog waarmee het meteen duidelijk was wie het  voor het zeggen had.

Nationaal Tehuis

De Nederlandse nationaalsocialisten zagen de Goudsberg als hun Nationaal Tehuis. Hier wapperde de prinsenvlag (oranje-blanje-bleu) aan een vlaggenstok van 38 meter hoog. De NSB hamerde er bij de regering Colijn op dat dat onze nationale vlag was. Koningin Wilhelmina haalde er in 1937 een streep door, zij verklaarde dat rood-wit-blauw onze kleuren zijn.

De Muur werd gebouwd in 1938, was 150 meter lang en tien meter hoog. In het geraamte staat nog een verroeste kachel uit de jaren dertig. Het voornemen was om het hele gebied tot een groots herkenningspunt van de NSB te maken, zo wilden ze op de Goudsberg – waar de NSB 16 hectare grond bezat – zijn prominenten de laatste rustplaats geven. Door onder meer het Duits verbod op massabijeenkomsten liep het anders.

De Muur is een schim van wat hij was. Het terrein is alweer jaren deel van een vakantiepark. De bijgebouwen zijn gesloopt. Waar voorheen toeschouwers zaten is alles gras en bomen. De eigenaar van het terrein wilde de Muur in 2017 laten slopen, maar die vlieger ging niet op. Op Monumentendag 2018 werd de Muur van Mussert een Rijksmonument. De solide Muur zal worden opgeknapt en manen tot nadenken over hoe snel de vrijheid kan vergaan.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.