Gerard Reeskamp, een gevallen verzetsstrijder

Aan de Verlengde Fortlaan 25 in Naarden staat het huis van verzetsstrijder Gerard Reeskamp, een drogist. Hij verwierf roem met de geweldloze overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden, 8 december 1944. Hierbij werden 51 mensen bevrijd, vooral verzetslieden. Reeskamp was betrokken bij – eveneens geweldloos uitgevoerde – wapendroppings en hulp aan onderduikers. Deze magnifieke staat van verzet werd in een klap getorpedeerd door de moord op een veehandelaar, uitgevoerd door leden van zijn knokploeg.

De villa van verzetsstrijder Gerard Reeskamp aan de Verlengde Fortlaan 25 in Naarden.

Rijke veehandelaren werden gedwongen geld af te staan voor onderdak en voedsel aan onderduikers. Boer Hantje Zijlstra uit Vijfhuis bij Wolsum werd door twee leden van de knokploeg van Reeskamp staande gehouden. Hij bood verzet waarop een van verzetsstrijders hem met de Mauser van Reeskamp neerschoot. Ze grepen zijn portefeuille en maakten dat ze wegkwamen. De huls bleef in de sneeuw achter. Zijlstra overleed – zonder bij kennis te zijn gekomen – in het ziekenhuis, niet aan het schot maar aan een longontsteking. Wat Reeskamp niet wist was dat de veehandelaar Zijlstra niet alleen vlees leverde aan de Duitsers maar ook aan het verzet. Nog belangrijker was dat hij een Joods meisje verborg. Dit alles keerde zich tegen Reeskamp op het moment dat een rechercheur –  het was er zo een die Joden had aangegeven en het verzet haatte – de huls uit de sneeuw raapte.

Celstraf

Na de oorlog wordt Reeskamp overladen met dankbetuigingen, die komen zelfs van de geallieerde opperbelhebber Eisenhower. In 1947 is het daarmee gedaan. Rechercheur Aukema brengt hem voor het militair gerecht. Hij, een groot verzetsstrijders, valt diep en belandt in de rafelrand van de maatschappij. Het Hoog Militair Gerechtshof veroordeelt hem tot 4 jaar cel. Naar zijn villa in Naarden keert hij nooit meer terug. Hij scheidt van zijn vrouw en overlijdt in 1970 in Soest – zijn graf is geruimd.

Maar zijn roep klinkt na. In 1962 werd de film De Overval uitgebracht – https://www.youtube.com/watch?v=27ayZOlLQDA – die meer dan een miljoen bezoekers trok. En in 2013 verscheen het boek De Drogist van Ad van Liempt – https://www.bol.com/nl/nl/p/de-drogist/9200000019417949/ .

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.