Harde brexit veroorzaakt heisa

Op 31 december is het met Groot-Brittannië over en sluiten. Naar verwachting krijgen we een harde brexit. Het land met 66 miljoen inwoners werkt op alle fronten tegen om er met een goed doortimmerd handelsakkoord een geoliede uittrede uit de EU – 450 miljoen inwoners – van te maken. Groot-Brittannië verzet zich tegen het regelen van een gelijk speelveld voor bedrijven en weigert halsstarrig af te wijken van een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Wat maakt het uit dat Groot- Brittannië verdwijnt, aan dat land heb je niks. Wat heeft Groot-Brittannië nou in huis? Hun auto-industrie is in elkaar gestort en wat er nog van over is hebben de Duitsers overgenomen. Vroeger waren ze sterk in de steenkool, maar ook hun mijnbouw is volledig ingestort. Wat kan het ons schelen dat het land zich losmaakt uit de EU, dat zouden meer landen moeten doen. En die visie is niet uniek, veel mensen denken er zo over. Maar sorry, ze kijken niet verder dan hun neus lang is.

Groot-Brittannië is één van onze beste klanten. Nederland verdiende aan de export naar dat land in 2019 bijna 40 miljard euro. Aardolie, apparatuur voor telecommunicatie, kantoormachines en elektrische apparaten gaan vanuit Nederland naar Groot-Brittannië. Door tegenwerking van de Britten kan er in 2021 heisa ontstaan aan de Britse grens. De kans dat hierdoor Nederlandse bedrijven failliet gaan is niet uitgesloten.

Nederland importeert jaarlijks voor zo’n 25 miljard euro aan goederen uit Groot-Brittannië. En in tegenstelling tot wat velen denken heeft Groot-Brittannië meer te bieden dan paraplu’s en aardewerk van wedgwood. In 2019 kwam vandaar voor 1,4 miljard euro aan medicijnen Nederland binnen. Behalve medicijnen staan ook andere chemische producten, zoals bestrijdingsmiddelen, bovenaan de importlijst evenals elektrische apparaten en auto’s.

Dat Groot-Brittannië uit de grootste economie van de wereld stapt is een schok, want de EU levert naast vrije handel tussen lidstaten ook de uitwisseling van kennis en internationale samenwerking. Even onbegrijpelijk zijn de mensen die roepen dat ook wij maar beter de EU de rug kunnen toekeren, want de EU die is veel te duur (Nederland betaalt zo’n 8 miljard euro per jaar aan de EU). Ja, de EU kost per Nederlander jaarlijks ruim 200 euro. Maar bedenk wat je ervoor terugkrijgt. Onder meer geld voor onderzoek en innovatie. Verder gaat het jaarlijks om een kwart miljard euro voor veiligheid en burgerschap, 200 miljoen voor de bestrijding van welvaartsverschillen en geld voor de landbouw. Wat is nou 200 euro per jaar voor welvaart? Vergeet niet dat we hier al 75 jaar geen oorlog hebben dat is uniek. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw kenden we hier diepe armoede. Mede door de sterk toegenomen bloeiende handel in EU-verband is die vrijwel verdwenen. Het zou van moed getuigen als Groot-Brittannië zich niet in het onbekende diepe stort en daarmee andere landen in de problemen brengt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.