In oorlog met Corona

We zijn verwikkeld in een onwerkelijke oorlog met Corona. Een spook waarvan niemand weet wat het doet en nog gaat doen. Musea dicht, theaters dicht, scholen dicht, lege winkels. Nederland is van het pad.

Corona is een variant van SARS en MERS, griepvirussen die voor ernstige longaandoeningen zorgen. Dit is het nieuwe SARS-CoV-2-virus. SARS staat voor severe acute respiratory syndrom. Verspreiding gaat via hoesten en niezen. Je krijgt er de ziekte COVID-19 van.

Donderdag 27 februari noteert Nederland de eerste corona-patiënt, een man uit Loon op Zand. Brabant krijgt als eerste te maken met beschermende maatregelen. De virus-transmissie verloopt razendsnel. Op 15 maart noteert het RIVM 1135 coronabesmettingen, er zijn dan 20 mensen aan het virus gestorven.

In 2016-2017 raakten er 4000 mensen door de normale griep geïnfecteerd. De oversterfte in die periode bedroeg 9.500 patiënten in een tijdbestek van 18 weken, vooral ouderen. Maar met dit coronavirus is iets bijzonders aan de hand, al weet niemand wat, vertelt Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care. Het valt hem op dat niet alleen ouderen, maar ook mensen van onder de 50 hard onderuitgaan. Hoe dat komt weet niemand.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.