Licht en vrijheid

Zorgmedewerkers en schoonmakers zijn de helden van 2020. Dit rampjaar leerden we woorden die nooit hadden mogen bestaan: anderhalvemetersamenleving, fabeltjesfuik en viruswappie. Geen dag, wat zeg ik geen uur ging voorbij zonder het woord corona. Nooit lagen er zoveel mensen aan een beademingsapparaat. Het virus week geen moment van onze zij.

Is de pandemie straks een rimpeling in de vijver? Het hangt er helemaal vanaf hoe lang het

Een door de TU-Delft ontwikkeld eenvoudig maar doeltreffend beademingsapparaat voor gebruik in de derde wereld..

virus de kans krijgt om mensen te besmetten. De een zegt dat het voorbij is na de vaccinaties, anderen beweren dat het nog wel vijf jaar kan duren voordat alles weer normaal is – hoewel het helemaal niet zeker is of het ooit nog normaal wordt. Er zijn er ook die zeggen dat corona een blijvertje is. Niemand die het weet.

Corona heeft de wereld drastisch veranderd. Behalve dat er nu overal restricties zijn is er ook de Coronawet, een juridische basis voor coronamaatregelen. Van een intelligente lockdown zijn we onlangs overgegaan in een strikte lockdown. Wat gebeurt er als we straks ontdekken dat het virus nog sneller kan besmetten dan nu het geval is in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika? Je moet er ook niet aan denken dat het vaccin straks doelloos is. De onzekerheid daarover blijft bestaan. Gebeurt het, dan is een enorme chaos niet ondenkbaar.

Een deel van de bevolking haalt de schouders op over het virus. Voor hen bestaat het niet, is het een verzinsel of de zaak wordt sterk overdreven. Wappies geloven liever in hun eigen gelijk dan in feiten. Dat is niet nieuw. Bij alle gebeurtenissen van formaat treedt ontkenning op, ook na de maanlanding waren er lui die bij hoog en bij laag beweerden dat het allemaal fake was.

Vasstaat dat deze pandemie, zoals bij iedere pandemie, steeds meer leidt tot polarisatie en de armoede verder aanwakkert. Het is een groot voordeel dat we in Nederland wonen waar die tendens zich (nog) niet zo sterk manifesteert. Onze voedselbanken draaien weliswaar op volle toeren, maar ze deden nog geen beroep op extra steun van de overheid.

Ik verwacht van 2021 zeker geen heiljaar, eerder meer onzekerheid en chaos. Maar licht en vrijheid laten zich niet verdrukken, eenmaal zullen we van dit afschuwelijke virus verlost zijn.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.