Meer covid-19 besmettingen

Minder doden door corona, minder ziekenhuisopnames, minder corona-patiënten, maar wel een toename van het aantal besmettingen. Begin mei noteerde het RIVM 41.319 covid-19 besmettingen, op Hemelvaartsdag waren dat er 44.700.

Dan vraag je je af of die anderhalve meter economie wel werkt, want nu er mitigerende maatregelen zijn doorgevoerd is de kans op verdere besmetting levensgroot. Ook het RIVM houdt rekening met een toename van het aantal covid-19 patiënten, maar noemt die beheersbaar.

De anderhalve meter economie is een bizarre vertoning. Het belemmert onze economie en het is de vraag hoe lang we die opgedrongen maatregel nog aan kunnen. Tot de komst van een vaccin? Wereldwijd werken tientallen onderzoekbureaus aan dit ei van Columbus, maar het kan nog heel lang gaan duren. Bovendien is het helemaal niet te zeggen dat één vaccin de oplossing biedt, want nu muteert het virus niet, maar wat doet het in de nabije toekomt? Het is bekend dat griepvirussen altijd veranderen. Ook voor de ‘normale’ griep zijn jaarlijks aanpassingen in het vaccin nodig.

Ondertussen overtreft de impact van het coronavirus iedere gewone griepgolf. De input van corona is groter dan welke griepgolf ook, met uitzondering van de Spaanse Griep. Het sterftecijfer in Nederland overtreft de ‘ernstige’ griepgolf van 2017/2018 met 10 procent. Ook is corona na het succesvol doorstaan van de ziekte ellendiger dan gedacht, want het kan op den duur zorgen voor longembolie, hart- en herseninfarcten.

Veel ondernemers steunen op staatssteun, maar dat is nou precies wat ze niet willen. Ze willen het heft in eigen hand houden, daarom is het niet vreemd dat ze zich verzetten tegen de anderhalve meter maatschappij.

Covid-19 veroorzaakt een ongekende spanning op alle maatschappelijke terreinen. Het is maar helemaal de vraag of we hier zonder ernstige kleerscheuren vanaf komen. De tijd is hoogst onzeker. Niemand weet wanneer we terugkeren naar normaal.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.