Mogelijk slachtoffers Franse Revolutie achter muren van Parijse kapel

Door Mad Joshua

Achter de muren van de Chapelle Expiatoire in Parijs liggen waarschijnlijk de botten van

Chapelle Expiatoire in Parijs.

heel veel slachtoffers uit de Franse Revolutie. Wanneer dat zo is, dan betekent dat het einde van een lang gekoesterd vermoeden dat de geguillotineerden werden overgebracht naar de Parijse catacomben.

De historicus Peniguet de Stoutz ontdekte in de neoklassieke Chapelle Expiatoire – kapel van de boetedoening – een muur die schijnbaar niets in de rest van de bouwstructuur ondersteunt. Daarop besloot hij de hulp in te roepen van de archeoloog Phillipe Charlier. Charlier ging met een fiberscoop aan de slag, een buigzaam kijkertje waarmee het mogelijk is achter de muur te kijken. Daar ontdekte hij vier houten kisten met menselijke botten en het is heel goed mogelijk dat er veel meer ligt.

Monument

Toen Napoleon in 1815 voorgoed verslagen was werd de Franse monarchie hersteld. Koning Lodewijk XVIII trad aan en gaf opdracht voor de bouw van de Chapelle Expiatoire, een monument ter nagedachtenis aan de twee voornaamste slachtoffers van de guillotine: koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette. De kapel werd precies boven het graf van Lodewijk XVI gebouwd. Hij en zijn vrouw werden in 1793 geguillotineerd op het Place de la Revolution (tegenwoordig Place de la Concorde).

Na sluiting van de Madeleine in 1794 werden veel onthoofde lijken overgebracht naar het Cimetière des Errancis, dat, samen met Picpus en Saint Margaret, ook een begraafplaats was voor de slachtoffers van de guillotine. In 1844 zou de Madeleine zijn ontdaan van alle skeletten. De nieuwe vondst in de Chapelle Expiatoire zet deze theorie op losse schroeven. ‘Tot nu toe was de kapel alleen een monument voor de herdenking van de koninklijke familie, maar nu hebben we ontdekt dat het ook een necropolis van de revolutie is’, aldus De Stoutz. Hij heeft een verzoek tot verder onderzoek van de kapel ingediend.

Bron: ArcheologieOnline.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.