Moordpoging Peter R. de Vries abject

De moordpoging op Peter R. de Vries is abject. De Vries is/was een lont in een kruitvat waarop de naam Holleeder of Taghi staat. Hij kende het gevaar. De onderwereld slaat altijd onverwacht toe. We zagen het bij misdaadjournalist Martin Kok en de crimineel Cor van Hout.

De Vries kent de wereld van de misdaad als geen ander. Hij en Cor van Hout waren gabbers, zij het niet op het criminele vlak. Zonder Van Hout was het voor hem onmogelijk geweest het standaardwerk over de Heineken ontvoering te schrijven. ‘De ontvoering van Alfred Heineken’ is beter dan de film.

Het boek bracht mij terug naar de plekken die een hoofdrol speelden in het drama dat zich

Hier stond de Romneyloods van Boellaards timmerfabriek aan de Heiningweg in Amsterdam, waar Heineken en Doderer waren ondergebracht. De toenmalige loods is gesloopt.

afspeelde in november 1983. De loods op het westelijk haventerrein van Amsterdam waar Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer opgesloten zaten. De parkeerplaats nabij station Lunetten waar ze telefonisch instructies gaven voor de auto met het losgeld en vandaar naar de A12 bij Maarn reden voor de geldoverdracht – 35 miljoen gulden. De plek waar ze het geld begroeven, tegenover de McDonalds – die er toen niet was – in Zeist.

Ten tijde van de ontvoering werkte ik bij een krant in de Betuwe/Maas-Waal. Daar stonden we ver af van de gebeurtenis die, zo hoorden wij later, ook ons werkgebied had kunnen raken mits Heineken en Doderer waren vrijgelaten langs de A2 bij Zaltbommel.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries wist: drastische beveiliging heeft geen zin. Doe je het dan heb je geen leven. Doe je het niet dan loop je voortdurend op een dunne draad maar pak je wel het leven, tenminste zo lang het duurt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.