BESMET maakt je wijs over coronapandemie

Daar is het dan: het SARS-CoV2-vaccin, ontwikkeld door onderzoekers van

Voorbeeld coronavaccin.

het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht. Het bestaat uit een eiwit gemaakt door het menselijk immuunsysteem en is bestand tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals een virus. Nu bevindt het zich in de testfase, volgend jaar is het klaar voor massale injecties.

Dit vaccin is één van de negen vaccins die momenteel in ontwikkeling zijn. China en Rusland hebben al een vaccin, het Russische vaccin zou volgens het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet goed werken.

In museum Boerhaave in Leiden is de tentoonstelling BESMET te zien. Je leert over het ontstaan van wereldwijde besmettingen en wat er tegen te doen is. De nadruk ligt op het SARS-CoV2-virus, beter bekend als corona. Het tast

Eenvoudig beademingsapparaat, een ontwerp van de TU Delft.

onder meer de longen aan. Snel inzetbare en vooral eenvoudige beademingsapparatuur die altijd werkt is noodzakelijk. Studenten van de TU Delft bedachten een goedkoop en eenvoudig bedienbaar beademingsapparaat dat heel doeltreffend werkt.

Covid-19 zorgt voor een ongeëvenaarde gezondheidscrisis. Goede communicatie door overheden is daarin van cruciaal belang. Helaas, die communicatie is lang niet altijd doeltreffend, we verliezen onze vrijheden en er ontstaat paniek, zeker door het fakenews dat de sociale media verspreiden. Dat is niet nieuw, zo gaat het bij iedere crisis. En we hebben er wat gehad, van Aids tot aan het Zika virus. Ziekten waarin miljoenen mensen het leven lieten.

Quarantaine

Voor alle besmettelijke ziekten geldt in quarantaine gaan. Ten tijde van de pest borgen ze

Het pestpak is een bedenksel uit de negentiende eeuw.

de lijders daaraan op in pesthuizen. Bezoek was niet toegestaan. Om besmetting via binnenkomende schepen te voorkomen is er sinds 1877 in Nederland een Quarantainewet. Quarantaine duidt op veertig, je moest aanvankelijk veertig dagen van de straat. De eisen waren streng. In de negentiende eeuw bleven zeeschepen bij Wieringen voor een nauwkeurige controle op besmettelijke ziekten een tijdje liggen alvorens door te varen naar Amsterdam. Ten tijde van de Spaanse Griep bleef je thuis, al deed dat lang niet iedereen. In 1934 werd voor zeelieden een quarantaine-inrichting met mortuarium geopend op het eiland IJsselmonde.

Het is niet de eerste keer sinds WO2 dat in Nederland quarantainemaatregelen gelden, zo ging in 1951 een deel van de Tilburgse bevolking in quarantaine omwille van een pokkenepidemie. Na vaccinatie werd de stad weer vrijgegeven.

Van dier naar mens

Het coronavirus moet eind november of begin december 2019 in China zijn opgedoken.

Het Ebola-pak.

Het sprong over van dier naar mens. Hetzelfde patroon als bij de pest, waar de vlo de schuldige was. Om welk dier het bij corona gaat – we vermoeden de vliegende hond, die met zijn unieke immuunsysteem ook verantwoordelijk is voor het Nipah-virus – een nieuw Aziatisch virus met een sterftecijfer van 40 tot 70 procent – en Ebola. Het HiV-2-virus, de aanstichter van de ziekte Aids, weten we komt van de aap Roetmangabeys. Ook vliegen kunnen ellendige ziekten overbrengen, denk aan tbc, difterie en cholera. Volgens onderzoek dragen vliegen 300 verschillende bacteriën met zich mee en kunnen ze wel 65 ziekten verspreiden.

Wereldwijd wordt naar een doeltreffende oplossing voor het coronavirus gezocht. Toegegeven, het gebeurt niet altijd maar de kans is wel heel groot dat een vaccin de ziekte uitbant. De mens weet moeilijkheden altijd te overwinnen, is het niet met een vaccin dan met een medicijn. Het moment van verlossing kan jaren duren maar eenmaal lukt het. Denk aan de dodelijke pokken, die zijn – door de Britse arts Edward Jenner (1749-1823) die een vaccin ontwikkelde met onschadelijke koepokken – sinds 1979 de wereld uit.

SARS-CoV2 ziet er nu ellendig uit maar uiteindelijk redden we het tegen de ziekte. Even de tanden op elkaar en ijzerenheinig de regels volgen, dan komen we er wel.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.