Mussert ‘een kleine, bekrompen man’

Vandaag, 11 mei, was het de verjaardag van Anton Mussert. De NSB-leider

AntonMussert vlak voor zijn executie.

werd op 7 mei 1946 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Hij was een man met oogkleppen op, een nationalist die er lang van uitging dat hij Nederland zou kunnen besturen vrij van Duitse invloed.

Een landverrader waar de Duitse nazitop met hoon op neerkeek. Mussert zou een nuttig instrument zijn om voldoende manschappen voor de SS te leveren, maar dat deed hij niet. De leider lag voortdurend overhoop met de voorman van de Nederlandsche SS Henk Feldmeijer die de Nederlanders SS’ers naar het Oostfront dirigeerde. Reichsführer Himmler karakteriseerde Mussert als ‘een helaas ontzettend kleine, bekrompen man’.

Mussert vierde zijn verjaardag met grootscheepse bijeenkomsten in de Utrechtse Groenteveiling aan het Heycopplein of in Stadion Galgenwaard. Met Pinksteren hield de NSB Hagespraken op de Goudsberg in Lunteren.

Lunteren was geen dorp dat vol zat met NSB’ers. Wel woonde na de oorlog Evert Jan Roskam, de voormalige NSB-boerenfrontleider, tot aan zijn dood in 1974 aan de buitenkant van het dorp. Hij is begraven naast Hermannus Reydon, de NSB gemachtigde voor volksvoorlichting die – samen met zijn vrouw – in 1943 door het verzet werd neergeschoten. Beide graven zijn voorzien van een runenteken. Roskam met de Odal, het teken van eigendom. Reydon met de Elhaz, het teken van bescherming.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.