Na corona ziet wereld er anders uit

Het onvoorstelbare gebeurt, corona verspreidt angst in een rijk land als Nederland. Onze vaste patronen veranderen, waardoor alles in elkaar dondert.

Corona is de ergste ramp sinds WO2. Er zijn er die het helemaal niks kan schelen, die gaan liever naar de bouwmarkt of wandelen in groepjes over het strand of door een bos. Blijf thuis, roept de zorg. Niet het virus verspreidt zich, wij verspreiden het virus. Luister naar deskundigen, want echt, het coronavirus is levensgevaarlijk.

Anderzijds is de huidige situatie het ware leven. Wij hebben het leven zo gestructureerdEconomie dat we denken dat dat het ware leven is. Verlaat die opgelegde structuur, dan merk je dat leven en natuur één zijn. De natuur geeft niet om dood en verderf, dood en verderf zijn de natuur. Een bittere pil waar we niet dagelijks bij stilstaan, maar die we nu moeten slikken. Tegen onze zin, want natuurlijk doen we er alles aan om het virus te vermorzelen. Dat zal wel lukken, al weet niemand wanneer.

Afhankelijk van de intensiteit van het virus komt er na corona een nieuwe tijd. Goed mogelijk dat China straks niet meer het werkpaard van de wereld is, maar dat het Westen veel van zijn productieprocessen in eigen hand neemt. Ook de binnenlandse economie verandert. De werkloosheid stijgt. Veel zzp’ers worden weer gewone werknemers. Verder komt er een correctie op de huizenmarkt en gaan de pensioenen omlaag. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Naar verwachting ziet de wereld er straks heel anders uit.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.