Onvrijheid in Rusland, als toerist merk je er weinig van

Wat ben ik blij dat ik in Nederland woon. Stel je voor je woont in Wit Rusland waar vrijheid niet bestaat. Ik moet er niet aan denken. Toch zijn er ook in Nederland mensen die Rusland – Wit Rusland kennen alleen zij die er vandaan komen – aanprijzen als een vriendelijk land, terwijl het toch zo klaar als een klontje is dat ook daar de vrijheid mijlen ver weg is.

Misschien komt die positieve kijk doordat het in Rusland geen toer is om er een visum te

Rode Plein, Moskou.

krijgen. Wit Rusland daarentegen geeft doorgaans alleen doorreisvisa af naar de poort van Rusland.

Wie eenmaal in Rusland is zal het meteen opvallen dat je vrijwel nergens Westerse kranten of tijdschriften kunt kopen. Dat alleen al is een teken van onvrijheid. Alleen de Russische pers, gedrukt in het cyrillisch, is er te koop. Westerse films, ja die draaien ook in Rusland. Alleen de film Borat, waarin de komiek Sacha Baron Cohen een journalist uit Kazachstan speelt, werd verboden. In de film nagelt hij de Kazachstanen aan het kruis en dat, zo vindt Moskou, kan niet.

Op boute wijze drukt de miljoenenstad Moskou het grootste deel van zijn bevolking uit het welvoorziene centrum door er alles voor hun peperduur te maken. De prijzen liggen er op Westers niveau. Het gemiddelde salaris van een Rus in Moskou bedraagt 91.000 roebel – 1.318 euro per maand. Op het platteland zoeft het naar 35.000 roebel per maand, een schamele 507 euro. Maar voor Westerlingen is het in de coronatijd goedkoop, want bij weinig klandizie, zoals nu, dalen de hotelprijzen. Zo kost een nacht in het centraal gelegen vijfsterren Marriott Grand slechts 61 euro. Tel uit je winst.

Eenmaal buiten het centrum van Moskou merk je onmiddellijk dat je in een land zit waar veel aan moet gebeuren. De metro naar de internationale luchthaven Sjeremetjevo brengt je langs vuilnishopen en afgetakelde flats met ijzeren toegangsdeuren.

Van onveiligheid merk je bij een bezoek aan Rusland niets. Russen zijn uiterst vriendelijk tegen je, zeker wanneer je het uit Westen komt. Maar toch: wie naar de tv kijkt zal het direct opvallen dat het Westen wordt weggezet als een duistere macht waar dagelijks demonstraties zijn waarin fascisten de boventoon voeren. Ook al zijn de getoonde protesten al jaren oud Kremlin RT TV blijft ze tot in den treure herhalen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.