Protserig paleis van Poetin bestaat

Rusland is een van de meest corrupte landen ter wereld. Het Kremlin blijft het ontkennen, maar wie zakelijk in contact komt met Rusland stuit direct op corruptie. Niet betalen betekent niks voor elkaar krijgen.

Eind jaren negentig hadden Nederlandse woningcorporaties de euvele moed om in Rusland een woningcorporatie op te richten. Naar buiten toe bazuinden ze dat het een vootreffelijk plan was, maar achter de schermen klaagden ze steen en been over de Russische maffia die geld wilde, anders liep het werk in de soep.

De Russische maffia kan ongehinderd zijn gang gaan, want de staat legt de mob geen strobreed in de weg. Klagen helpt niet, je moet gehoorzamen, want anders kun je maar beter je koffers pakken en verdwijnen. Dat zou ik doen, maar de corporaties hadden er veel geld ingestoken en bovendien leefden ze in de foute veronderstelling dat een sociaal idee altijd goed uitpakt, zeker in een voormalig communistisch land waar – zo dachten ze – de gemeenschapszin prevaleert. Die gedachte was fout. Na het communisme ontstond er in Rusland geen kapitalisme met een sociale ondertoon, nee, het land stapte over op een roofzuchtige markteconomie die vooral de zakken van de machthebbers vult. Het Kremlin ontkent dit, maar de bewijzen stapelen zich op. Steeds vaker zien we dat het Kremlin de centrale rol speelt in dit misdadig machtsspel.

Navalny ‘slaat’ Poetin

Toen de Russische oppositieleider Alexei Navalny onlangs in een video op YouTube bekend maakte dat president Poetin en zijn oligarchen in ongekende weelde vertoeven in een paleis bij Gelendzhik op de Krim, gingen bij tienduizenden Russen de ogen eindelijk open. Er volgden grootschalige demonstraties. En terecht, want daar staat inderdaad een uiterst luxe onderkomen waar Poetin de tsaar speelt. De bouw van het paleis is betaald met smeergeld, die bekendmaking is een harde slag voor Poetin. Hij ontkent en demonstranten worden en mass opgepakt. Opposant Navalny wacht onterecht een jarenlange gevangenisstraf. Het is te hopen – hoewel het eigenlijk onmogelijk is – dat het volk Poetin uiteindelijk van de troon stoot en dan…? Want het is maar helemaal de vraag of er in het verharde Rusland ooit betere tijden aanbreken.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.