Verongelukt in ontiegelijke wanorde

Ieder graf heeft een verhaal. Soms een beklemmend klein verhaal. Dit graf op de begraafplaats Tolsteeg in Utrecht valt op door de overlijdensdatum, zondag 17 september 1944. Die dag staat in het geheugen gegrift als het begin van de grootste luchtlandingsoperatie ooit, Operatie Market Garden.

Maar de geallieerde luchtlandingen vonden niet plaats waar de 28-jarige chauffeur Henk van Rossum uit Utrecht een noodlottig ongeval kreeg. Zutphen. Wel was het die dag – evenals in de dagen daarvoor – een wanorde in die stad, blijkt uit het oorlogsdagboek van Keimpe Sikkema, die de gebeurtenissen in die tijd nauwkeurig bijhield.

Duitse colonnes trekken nog steeds voorbij. Stampvolle bussen, veel Rode Kruiswagens, volgepropt met gewone rommel; ook vier kanonnen denderden voorbij.

Is Henk met zijn voertuig in botsing gekomen met passerend militair verkeer? Goed mogelijk, maar het is nergens terug te vinden. Kranten verschenen niet en het archief biedt geen uitkomst. Degenen die het wel wisten, zijn vader, moeder en zus zijn in de jaren vijftig en zestig bijgezet in het graf. Ook zijn vrouw, Berendina Hut, is voor eeuwig verdwenen in de mist van de tijd.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.