Rutte 4 komt er aan

Premier Rutte zegt volmondig ja tegen een nieuw premierschap. Zijn uiteindelijke beslissing volgt later. Ben ik blij met Rutte 4? Nee, het zou goed zijn om na 10 jaar Rutte een wisseling van de macht te zien.

Rutte pakt de corona-crisis waarlijk subliem aan. Richting geven aan een nieuwe

Premier Rutte blijft premier, of er moet een ongeluk gebeuren.

samenleving, het is niet niks. Deze crisis past hem als een maatkostuum. Het voeren van ad-hoc beleid is zijn handelsmerk, maar politiek van alledag vergt visie en daar is Rutte geen held in. Voor hem is de toekomst iets voor later. Maar wie nu geen voorzorgsmaatregelen neemt komt later in de problemen. Alhoewel, tijdens de EU-top van vrijdag j.l ging hij hard in  tegen het verstrekken van 500 miljard euro subsidie en een lening van 250 euro aan de zuidelijke EU-landen. Dat mag je best vooruitziend noemen. Het eindresultaat is een subsidie van 390 miljard euro en 360 euro aan leningen. Het pakket voor de gezamenlijke aanpak van de corona-crisis is gekoppeld aan het doorvoeren van economische hervormingen. Dat zal lang niet overal lukken, maar de wil is er en het maakt de EU sterker. Zonder Rutte was dit niet gelukt. Petje af.

Maar vergeet niet: Rutte is een liberaal, politiek rechts in hart en nieren. Hij adoreert de marktwerking en biedt grote bedrijven alle mogelijke steun. Voor de grootste, en zeker de buitenlandse bedrijven, is Nederland uitgegroeid tot een waar belastingparadijs. Het afschaffen van de dividendbelasting ging ternauwernood niet door. Wat wel doorging waren jarenlange bezuinigingen op kunst en cultuur. En vergeet ook niet de bezuinigingen op de zorg en de verhuurdersheffing, die de sociale woningbouw aan banden heeft gelegd. Aan de andere kant wist hij afgelopen weekend een korting van 500 miljoen euro te bewerkstelligen op onze jaarlijkse EU-afdracht en mogen we meer douane-inkomsten in onze zak steken, toch een bedrag van twee miljard euro.

Tijd voor verandering? Zeker na deze EU-top zal dat niet zo gemakkelijk gaan, want de  VVD, nu met 32 zetels in de Tweede Kamer, torent in de verkiezingsprognoses naar ruim 40 Kamerzetels. Rutte boezemt meer vertrouwen in dan het hele linkse blok, dus ziet het er naar uit dat Rutte 4 er komt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.