Wordt Rutte de meest wendbare premier ooit?

De VVD wil na de verkiezingen niet samenwerken met de PVV, de tweede partij van Nederland. Nu de PVV wegvalt is voor de vorming van een nieuw kabinet een brede samenwerking van partijen nodig. Vandaag verklaart Rutte dat hij in de komende kabinetsperiode voorrang wil geven aan de versterking van de economische groei, werk en de zorg. Gloort hier de hoop op een centrum-links kabinet?

Is het mogelijk dat er straks een kabinet van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA uit de

Krantenadvertentie van Mark Rutte, 20 februari 2021.

bus rolt? Zowel voor links als voor rechts zou het een avontuur zijn. Maar wees eerlijk, de doelen die Rutte zichzelf stelt zijn toch alleen te verwezenlijken met een frisse blik van links. Zijn nieuwe kabinet – vooropgesteld dat de VVD de grootste partij blijft, en niets wijst in een andere richting – kan maar beter een juiste keuze maken, want de coalitie verkeert van meet af aan in moeilijk vaarwater. Behalve de coronacrisis wacht het kabinet Rutte IV twee parlementaire enquêtes – over de toeslagenaffaire en de aardgaswinning. Daarom is het goed denkbaar dat we doorgaan met het huidige – demissionaire – kabinet van VVD, CDA, D66 en CU. Het lijkt veilig, maar of Rutte daar zijn vandaag openbaar gemaakte doelen mee gaat bereiken is twijfelachtig.

Ballen

Bij de verkiezingen van 2017 werd de PvdA keihard afgestraft voor de samenwerking met de VVD. Maar op de politieke speeltafel liggen de kaarten nu anders. VVD en CDA nemen afstand van het marktdenken. Door de coronacrisis wil Nederland een sterke regering en een eerlijker verdeling van de welvaart, dat heeft de VVD goed gezien. Links sluit daar naadloos bij aan. De PvdA bezint zich nog over meeregeren, maar GroenLinks staat al in de startblokken. Een links motorblok met de SP zit er niet in, maar Marijnissen zou wel graag willen samenwerken met de PvdA en GroenLinks. En ze staat allang niet meer wantrouwend tegenover het CDA en de CU, twee partijen die, als de peilingen kloppen, straks meer zetels krijgen. Inderdaad, er waait een linkse wind door Nederland.

Als Rutte links in zijn kabinet haalt toont hij aan ballen te hebben. Doet hij het, dan is hij met recht de meest wendbare premier ooit.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.