Sanne Sannes erotisch fotograaf uit de sixties

Ieder graf heeft een verhaal. Een naam op een steen, niet meer dan dat, verbergt een van de meest talentvolle Nederlandse fotografen uit de sixties: Sanne Sannes, hij werd 30 jaar. Sannes fotografeerde het ‘ínnerlijk’ van zijn modellen, gelijk een ‘tweelingzus’.

Op 23 maart 1967 knalde hij op de Eeuwigelaan in Bergen tegen een boom. Hij was op slag

Graf van Sanne Sannes, fotograaf, op de begraafplaats Heiderust in Ugchelen.

dood. De vier andere passagiers in zijn Fiat 500, drie modellen en zijn assistent, de latere politicus Gerrit Jan Wolffensperger, raakten zwaargewond.

Sannes fotografeerde jonge vrouwen. Hij vereeuwigde al hun emoties, ook de meest intieme. Zijn erotisch werk zou dit jaar te zien zijn in de Kunsthal Rotterdam, een expositie die door de coronapandemie niet door gaat.

Sanne Sannes met model.Sanne Sannes, fotograaf

De Groninger Sannes – graficus van huis uit – maakte gedurende de acht jaar dat hij werkte als veelbelovend fotograaf opvallende grofkorrelige zwart-witbeelden. Iedere afdruk was uniek doordat hij die bewerkte met naalden en schuurpapier. De vrouwen zijn in close-up gefotografeerd, nooit frontaal – zoals in de pornografie – maar altijd van de zijkant.

De Nederlandse filmmaker Frodo Terpstra maakte in 2008 de documentaire De vrouwen van Sanne Sannes, een zoektocht naar zijn werk. Het fotoboek van Sannes The faces of love – met gedichten van Hugo Claus – is een collectors item. Zijn fotofilm Dirty Girl (‘Zoals ik geleefd heb, zo ben ik gestorven’) werd door de VPRO geweigerd vanwege de sadistische ondertoon. Tegenwoordig is er bij de VPRO een samenvatting van te zien op https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_043938~dirty-girl-dirty-girl~.html

 

Zelf zegt Sanne Sannes over zijn foto’s: ‘Ik fotografeer geen seks. Ik fotografeer erotiek. En dan is een vrouw voor mij alleen maar iets moois.’ Zie hieronder de geschiedenis van Sannes.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.