Sociaal liberalisme, gelijke kansen voor iedereen

Het is opvallend dat weinig mensen interesse hebben in de politiek terwijl ze er bij tijd en wijle wel hun mond vol van hebben. Ze volgen de media en bijten zich, evenals de krant, de radio en tv, vast in de waan van de dag. 

Wat wij van de politiek meekrijgen zijn de hoogtepunten in de media. Over wat vooraf gaat aan het politieke slotakkoord – het overleg, de coördinatie, het schaven en weer bijschaven, het sluiten van compromissen -, inderdaad vaak een oersaai proces dat soms jaren in beslag neemt, vernemen we maar heel weinig. En horen we er toevallig toch iets over dan helaas nooit zonder de negatieve opmerking ‘allemaal achterkamertjespolitiek’.

De pers zoemt liever in op de spraakmakers, op Geert Wilders die maar blijft roepen dat we nu eindelijk uit de EU moeten. Opvallend genoeg trekt hij veel mensen mee in deze domme redenering. Wat heb je aan de EU? Wat heb je aan de euro? Hoor je iemand dit zeggen haal dan je schouders op en bedenk dat de EU allang omver was gevallen als het een klote organisatie was geweest. Maar Groot Brittannië dan, de Britten verlaten de EU. Ja, maar die eigenzinnigheid gaat ze zuur opbreken, want straks zullen ze de interne EU-markt – de tweede economie van de wereld – node missen en ze gaan het verlies tot diep in hun tenen voelen.

En die zuidelijke geld-verkwisters dan, die kunnen we toch missen als kiespijn. Nee, die kunnen we niet missen, ook al zijn ze economisch zwak, want Nederland floreert mede dankzij de handel met de zuiderburen.

En de euro? Teruggaan naar de gulden zou echt een idiote stap zijn. De euro is na de Amerikaanse dollar de belangrijkste munt ter wereld. De waarde van onze gulden was gekoppeld aan de D-mark. Stappen we over naar de gulden dan raakt de economie een ondergrens die vele malen erger is dan de economische teruggang door corona. Daarbij komt, en dat wordt vaak vergeten, de euro en de EU leveren elk huishouden ook winst op. Jaarlijks gaat het om ruim 800 euro .

Geloof mij, het is dom om je achter de ideeën van de conservatieve krachten te scharen, evenals achter de neoliberale standpunten. Ze zorgen voor verdeeldheid en je komt er geen stap verder mee. Oerconservatief wil alles terugbrengen naar zoals het ooit was, dat is tegennatuurlijk, en de neoliberalen stimuleren vooral het bedrijfsleven en sturen het middenkader er wankelend achteraan, op den duur leidt dat tot een maatschappelijke breuk. De beste politieke weg is het sociaal liberalisme: gewoon gelijke kansen voor iedereen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.